Gasunie New Energy beoogd partner voor Warmtenet Noordwest

GRONINGEN - Gasunie New Energy, WarmteStad, Waterbedrijf Groningen en de gemeente Groningen hebben maandag een intentieovereenkomst getekend voor het project ‘Warmtenet Noordwest’.

Gasunie New Energy en WarmteStad onderzoeken hoe ze een robuust, betrouwbaar en efficiënt netwerk kunnen aanleggen, waarmee ruim 10.000 inwoners van de stad van duurzame aardwarmte kunnen worden voorzien. Dit past in de strategie van Gasunie, die er onder meer op is gericht een overgang naar een CO2-neutrale energievoorziening te versnellen. WarmteStad krijgt op deze manier versterking van een deskundige partij met kennis over de ontwikkeling en het beheer van grote netwerken.

Kennis en expertise

Directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen: “We zijn erg blij met deze overeenkomst. Gasunie New Energy heeft kennis en expertise in huis waar wij van kunnen leren, én andersom.” Directeur Gerard van Pijkeren van Gasunie New Energy: “Warmtenetten zijn, net als groen gas in combinatie met warmtepompen, van wezenlijk belang voor het verduurzamen van bestaande woningen. WarmteStad heeft enorme stappen gezet en veel kennis opgebouwd over warmtenetten in een al bestaande woonomgeving: dat zijn zaken waar wij van WarmteStad kunnen leren."

Warmtenet Noordwest

Het Warmtenet Noordwest levert op termijn duurzame, betaalbare en lokale warmte aan meer dan 10.000 huishoudens in het noordwesten van de stad Groningen. Gasunie New Energy is samen met Warmtenet Noordwest bv beoogd partner voor een transportvennootschap die zorgt voor bouw, onderhoud en beheer (instandhouding) van het warmtenet.