Alfa-college met 20 leerlingen in vakwedstrijden Skills Heroes

GRONINGEN - Het Alfa-college neemt dit schooljaar met 20 leerlingen deel aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo’ers. Het aantal studenten van Alfa-college dat meedoet aan de kwalificatiewedstrijden is daarmee bijna verdriedubbeld. Vorig schooljaar deden 7 leerlingen van Alfa-college mee.

Tijdens de kwalificatiewedstrijden, die op diverse ROC’s in het land gehouden worden, voeren studenten een opdracht uit die hun vakmanschap en vaardigheden test. Deze opdracht is voor alle deelnemers gelijk. De beoordeling gebeurt aan de hand van vooraf vastgestelde, objectieve criteria. Pas als alle kwalificatiewedstrijden gehouden zijn, weten de studenten wie de meeste punten hebben en in maart naar de nationale finales gaan. Een student die de nationale finale in de RAI in Amsterdam wint, kan zich de beste mbo’er van Nederland in zijn of haar vakgebied noemen.

Passie vergroten

Skills Heroes begint bij zowel studenten als docenten van het Alfa-college steeds meer te leven. Zo zien veel docenten de vakwedstrijden als een mooie manier om te netwerken en de passie voor het vak bij studenten te vergroten. Bovendien kunnen de opleidingen tijdens Skills Heroes laten zien hoeveel mbo-talent ze in huis hebben. “Het is erg waardevol om studenten vanuit hun hart bezig te zien. Het was een prachtig mooie ervaring”, meenst docent Wietske Meppelink van de opleiding Verzorgende IG.

Staat goed op cv

Studenten zien ook steeds meer de voordelen van het meedoen. Elske Feenstra, een studente MBO Verpleegkundige, die in januari deelneemt aan een kwalificatiewedstrijd: “Meedoen is gewoon heel gezellig. Ik doe meer kennis op en het staat goed op mijn cv.” Naast het feit dat het meedoen aan vakwedstrijden aan populariteit wint, laten studenten en docenten steeds vaker initiatieven zien waarin aandacht wordt gevraagd voor de wedstrijden en de betrokken student. Zo houdt een studente van de studie MBO Verpleegkundige haar schoolgenoten, vrienden en familie op de hoogte van de training voor de kwalificatiewedstrijd door te bloggen via onder andere social media.