Columns Siemon Reker gebundeld in 'Dag woord'

GRONINGEN - Bij In Boekvorm is woensdag het boek 'Dag woord' verschenen. In dit zijn 212 columns van de hand van Siemon Reker gebundeld.

In het jaar voor zijn emeritaat las prof. dr Siemon Reker dagelijks een Groninger publicatie uit z’n boekenkast. Tot hij iets aangestreept had dat stof bood voor een beschouwing. De reeks columns begint met het woord dook uit de bundel 'Wat blift, sonnetten, sonnettenkranzen, roamsonnetten' van Fre Brouwer en eindigt met het werkwoord drutjen uit ’t Koren is onder dak, bliespul in drij bedrieven' van Jan Zijl. De lezer wordt meegenomen op een ontdekkingstocht door de Groninger literatuur, langs woorden als aiten, belaidegen, eurt, fiemelekwinten, gekwedel, hantammeg, koeskiddel, kroakstoul, lekkeris, menneg, numeg, ommeneden, peraaiern, rovvel, schobbe, tiedels, uutboudeln, verballerd, warreldoags en zuizeltoppen.

Siemon Reker

Siemon Reker (Uithuizen, 1950) was journalistiek actief bij het Nieuwsblad van het Noorden en de regionale omroep RONO/Radio Noord en combineerde dat rond 1980 met een studie Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn doctoraal werd hij in 1983 medewerker aan het Nederlands Instituut van de RUG en aansluitend in 1984 aan het Nedersaksisch Instituut, waar hij de eerste streektaalfunctionaris van Nederland werd. Sinds de oprichting van het Bureau Groninger Taal en Cultuur aan de RUG (1996) was Reker hoofd van deze instelling. In 2001 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Groninger taal en cultuur en tot 2016 was hij gewoon hoogleraar. Reker schreef diverse boeken over het Gronings en hij ontwikkelde educatief materiaal. 'Dag woord' Werkdagelijkse column ISBN: 978-90-777989-88-3