Stadjers poetsen (symbolisch) NAM weg uit Groningen

GRONINGEN - Stadjers en bezoekers van de stad Groningen kunnen donderdag 15 december symbolisch - op een groot bord - de NAM wegpoetsen uit Groningen.

Met deze actie, die om 11.00 uur plaatsvindt op de locatie Tussen Beide Markten in de binnenstad, wordt de conferentie 'Een toekomst zonder de NAM?' aangekondigd. Deze conferentie vindt zaterdag 7 januari plaats in het gemeentehuis.

Een toekomst zonder de NAM?

De conferentie 'Een toekomst zonder de NAM?' is georganiseerd door een breed platform aan maatschappelijke organisaties en politieke partijen. Doelstelling is ideeën op te doen voor een aanpassing van het gasgebouw en het afbouwen van de gaswinning. Initiatiefneemster Sandra Beckerman: “NAM, Shell en ExxonMobil hebben nu teveel macht en de overheid heeft te weinig gedaan om haar inwoners te beschermen. Om het vertrouwen van de inwoners te herstellen moet niet alleen de gaswinning naar een veilig niveau, maar moet ook de organisatie van de gaswinning drastisch worden veranderd.”

Sprekers

Sprekers tijdens de conferentie zijn onder andere de hoogleraren Tom Postmes en Herman Broring van de Rijksuniversiteit Groningen, Bart Crezee van de journalistieke beweging Follow the Money, Daniel Chavez, onderzoeker bij het Transnational Institute, Milieudefensie-organizer en blogger Peter Kodde, Derwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging en Susan Top van het Groninger Gasberaad.

Debatavond

De conferentie wordt gevolgd door een debatavond met kopstukken van grote politieke partijen; in het Groninger Forum, van 20.00 tot 22.00.