Buste Von Rabenhaupt naar zuidzijde Goudkantoor

GRONINGEN - Burgemeester en wethouders van Groningen hebben ingestemd met de verplaatsing van de buste van Carl von Rabenhaupt. Het beeld wordt verplaatst van de noordzijde van het Stadhuis naar de zuidzijde van het Goudkantoor (hoek Waagplein-Waagstraat). 

B en W komen daarmee tegemoet aan een langgekoesterde wens van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVVV) in Groningen om Von Rabenhaupt weer naar het zuiden te laten kijken, daar waar de vijand vandaan kwam. Groningen hield in 1672 onder leiding van Von Rabenhaupt stand tegen de belegering van de stad door de bisschop van Münster, beter bekend als Bommen Berend. Dit wordt elk jaar gevierd op 28 augustus, Groningens Ontzet.

Beeldhouwer Willem Valk

De buste van Von Rabenhaupt, gemaakt door beeldhouwer Willem Valk, stond van 1972 tot 1994 onderaan de trap van het Stadhuis. In 1994 werd het beeld verplaatst naar de noordgevel van het Stadhuis. Historisch gezien kijkt Von Rabenhaupt sindsdien de verkeerde kant uit. Bommen Berend viel de stad immers vanuit het zuiden aan.

Samenwerking met CBK Groningen

In de voorbij jaren is vaker gekeken naar de mogelijkheid de buste te verplaatsen. Dat bleek om meerdere redenen niet mogelijk. Nu is in nauwe samenwerking tussen de KVVV en het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) Groningen een goed alternatief gevonden. De KVVV heeft sponsors gevonden om de kosten van de verplaatsing te dekken. Het is nog niet bekend wanneer het beeld van Von Rabenhaupt definitief wordt verplaatst.