Lintje voor judoleraar Wubbo Zuidland uit Groningen

GRONINGEN - Judoleraar Wubbo Zuidland uit Groningen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De bijbehorende versierselen werden hem woensdagavond opgespeld door burgemeester Peter den Oudsten van Groningen. Dat gebeurde tijdens de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het feit dat Zuidland 70 jaar actief is als judo- en jiujitsu-leraar. Deze bijeenkomst vond plaats in een skybox van het Noordlease Stadion.

Examinator

De 85-jarige Zuidland is sinds 1946 nauw betrokken bij de judosport, aanvankelijk bij de toenmalige Nederlandse Amateur Judo Association (NAJA), later bij de Judo Bond Nederland (NJJB). Hij heeft in diverse functies de continuïteit en kwaliteit van het judo in zijn district centraal gesteld en uitgedragen. Hij was ruim 35 jaar examinator en ondersteuner bij technieken van de Judo Bond Nederland (district Noord). Daarnaast heeft hij meegewerkt aan de reglementering van exameneisen en deze als examinator goed bewaakt.

Hoogst gegradueerde judoka

Zuidland, medeoprichter van meerdere judoclubs, gaf in de voorbije 7 decennia meerdere generaties judoles. Zelfs nu nog is Zuidema, die met zijn 7e dan de hoogst gegradueerde judoka van Noord-Nederland is, zeer actief en geeft hij minimaal 3 keer per week les.

Grondlegger kata-training

Wubbo Zuidland wordt gezien als de grondlegger van de kata-training - een technische stijlvorm in judo - in het district Noord, aanvankelijk bestemd voor judoleraren. Zuidland was van 1980 tot 2013 de hoofddocent van deze trainingen. Zuidland is sinds 35 jaar betrokken bij de opleiding jeugd judoleider van de judobond en is docent 1e tot en met de 5e dan bij de judoheren. Daarnaast zet hij zich sinds 15 jaar als vrijwillig docent judo in voor mensen met een beperking.