FC Groningen op vertrouwde plek

GRONINGEN - Dankzij de derde opeenvolgende thuiszege is FC Groningen teruggekeerd in vertrouwde omgeving: de bovenste helft van de eredivisie. De club is dicht bij aansluiting met de subtop.

Door Wim Masker

FC Groningen startte vrijdagavond tegen Roda JC alweer voor de vijfde keer met dezelfde 11  spelers. En sinds de thuiswedstrijd tegen AZ voor de negende keer in een 4-4-2 opstelling met 4 echte middenvelders: 2 controleurs in het centrum (Jensen, Bacuna of Hiariej) en 2 aanvallende middenvelders aan de zijkanten (Tibbling, Rusnák). Uit de 8 competitieduels vóór AZ peurde FC Groningen 6 punten, uit de 8 duels vanaf AZ waren het er 13. Niet alleen het spel is sinds de wijziging van speelwijze sterk verbeterd, dat geldt ook voor de resultaten. Voor trainer Ernest Faber zal er dan ook weinig aanleiding zijn om zijn basiselftal te veranderen.

Koploper

De eredivisieranglijst geeft inmiddels een vertrouwd beeld te zien: de topclubs nemen de eerste 3 plaatsen in, gevolgd door de vaste subtoppers Heerenveen, AZ, FC Utrecht, FC Twente, Vitesse en FC Groningen. Met de aantekening dat de ploeg van Ernest Faber op dit moment meer koploper van de middenmoot is dan laatste in de rij van subtoppers. Het verschil met nummer 8 Vitesse is 4 punten, net zoveel als het verschil met nummer 14 Excelsior.

Geen revelaties

Het ontbreekt de eredivisie aan een club die boven verwachting presteert zoals in vorige seizoenen Heracles, PEC en NEC. Sparta leek even die rol op zich te nemen, maar de kampioen van de eerste divisie is na 3 opeenvolgende nederlagen weggezakt in de brede middenmoot. Zijn er geen verrassende clubs, uitgesproken degradatiekandidaten zijn er evenmin. De onderste 10 clubs staan nog dichtbij elkaar.

Go Ahead

FC Groningen krijgt zondag bezoek van Go Ahead Eagles. De club uit Deventer is, ondanks de laatste plaats, geen betrouwbare puntenleverancier. PSV had zaterdag in Eindhoven de handen vol aan de traditieclub en won uiteindelijk slechts met 1-0. Go Ahead heeft een paar wapens waarmee het FC Groningen pijn kan doen. Ex-FC Groninger Antonia – de bekerheld verdient een warm welkom – Maatsen en Wolters zijn razendsnelle aanvallers, de middenvelders Duits en Ritzmaier hebben een uitstekende trap en de kopsterke verdedigers Schenk en Fischer zijn gevaarlijk bij standaardsituaties. Ook is de ploeg tot aardig positiespel en stug verdedigen in staat. Aan FC Groningen de opdracht om gaatjes te vinden in de Deventer afweer. Met strijdvaardig en initiatiefrijk spel, zoals de aanhang dat graag ziet.