Dennis Molema en Bert Scholten winnen Hendrik de Vriesstipendium

GRONINGEN - Dennis Molema en Bert Scholten hebben het Hendrik de Vriesstipendium beeldende kunst 2016 gewonnen.

Cultuurwethouder Paul de Rook van Groningen maakte dit zaterdag bekend tijdens Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen). Het stipendium is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele, talentvolle Groninger kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars ontvangen elk 6000 euro, waarmee zij hun plannen kunnen realiseren. Een jury - bestaande uit Lennard Dost, Barend van Heusden, Lambert Kamps, Mary Kemperink en Henrike Scholten onder leiding van Mieke van der Star van Art Traces Amsterdam - koos uit de in totaal 13 inzendingen 6 genomineerden. De jury adviseerde burgemeester en wethouder van Groningen 2 van deze genomineerden tot winnaar te benoemen. De jury over de winnaars:
Dennis Molema 'De jongste kunstenaar van deze editie van het Hendrik de Vriesstipendium wil met zijn plan v-Harmonie via virtual reality een verdwenen historische en culturele waarde van de stad Groningen opnieuw tot leven wekken. De artistieke dimensie van v-Harmonie van Dennis Molema schuilt vooral in de visuele én muzikale ervaring waarin hij de bezoeker van de virtueel herbouwde voormalige concertzaal De Harmonie aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat wil onderdompelen. Het is de kunstenaar niet alleen om de architectuur te doen, maar ook om de herbeleving van de internationaal vermaarde akoestiek van de Groningse concertzaal.' Bert Scholten 'Bert Scholten is een multi- en interdisciplinaire kunstenaar. Hij verbindt moeiteloos muziek met animaties, tekst en performancekunst, en daar komt nu ook het object bij. Met het ontwikkelen van podiumattributen zoekt de kunstenaar met zijn project Niks was minder waar naar nieuwe vormen die de performatieve en visuele aspecten van zijn werk, en de interactie tussen kunstenaar – kunstwerk - publiek zullen intensiveren en vergroten. Ondertussen morrelt de kunstenaar aan de grenzen van het theater, de popmuziek en de wereld van de beeldende kunst: klonk de muziek van Bert Scholten eerst in expositieruimtes, volgend jaar wil hij zijn beeldende kunst presenteren op het theaterpodium en integraal onderdeel maken van zijn performance.'

Tentoonstelling

Eerder werk van de winnaars en de overige genomineerden is tot en met januari 2017 te zien in een tentoonstelling in het CBK Groningen.

Talentontwikkelingsprogramma

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.