Werken Albert Moore in Museum De Buitenplaats

EELDE - In Museum De Buitenplaats in Eelde wordt zaterdag 10 december de expositie 'Albert Moore. Over schoonheid en esthetiek' geopend.

In deze, in samenwerking met het Britse York Art Gallery tot stand gekomen, expositie worden werken van schilder Albert Joseph Moore (1841-1893) getoond; voor het eerst in Nederland.

Albert Moore

Albert Moore was een tijdgenoot van Sir Lawrence Alma-Tadema die momenteel groots wordt gepresenteerd in het Fries Museum. Zowel Albert Moore als Alma-Tadema staat bekend om zijn schilderijen van prachtig, in klassieke gewaden geklede vrouwen in een setting geïnspireerd op de klassieke oudheid. In tegenstelling tot Sir Lawrence Alma-Tadema had Albert Moore niet zozeer belangstelling voor een correcte weergave van de klassieke oudheid, maar koesterde hij veel meer belangstelling voor een plooival, houding of beweging gecombineerd met decoratieve, bloemrijke achtergronden. Belangrijke werken uit zijn oeuvre die worden getoond zijn 'Midsummer' (1887), 'Seagulls' (1870/ 71) en 'Shells' (1874). Het is voor het eerst in 100 jaar dat 'Seagulls' en 'Shells' samen tentoongesteld worden.

Kunst omwille van kunst

De tentoonstelling laat niet alleen de artistieke ontwikkeling zien van de kunstenaar, maar toont ook zijn zoektocht naar schoonheid en esthetiek. Moore geloofde sterk in het principe dat kunst vooral ‘mooi’ moest zijn en verder geen morele of maatschappelijke boodschap hoefde te hebben. Met deze opvatting was hij een van de kunstenaars die zich – evenals bijvoorbeeld James McNeill Whistler – bezighield met ‘art for art’s sake’, oftewel kunst omwille van kunst. Tegenwoordig wordt deze opvatting beschouwd als onderdeel van de Aesthetic Movement, waaraan Moore een belangrijke bijdrage leverde. Velen uit de kunstwereld uit die tijd zagen zijn werk echter als te uitgesproken en controversieel, waardoor hij niet werd toegelaten tot de hogere regionen van de Royal Academy maar daar wel regelmatig exposeerde. Meer op zijn plaats was hij echter bij de in 1877 opgerichte Grosvenor Gallery in London, een particulier initiatief van Sir Coutts Lindsay en zijn vrouw Blanche.