Steendrukken Wim Jonkman in Forma Aktua

GRONINGEN - In galerie Forma Aktua in Groningen wordt zondag 18 december de expositie 'Artistproof' geopend. Deze expositie toont steendrukken van Wim Jonkman.

Behalve aan het brein van Jonkman ontsproten steendrukken worden werken van andere gerenommeerde kunstenaars getoond. Deze kunstenaars lieten hun prenten voor deze werken drukken in Jonkmans steendrukkerij Obelisk in Uithuizermeeden. Het tweedimensionale werk wordt afgewisseld met ruimtelijk werk van Marchien Cordes.

Wim Jonkman

Na lang - van 1973 tot en met 1979 - in Parijs te hebben verbleven in verband met een specialisatie in de meerkleuren-lithografie, streek Wim Jonkman in het Noord-Groningse Uithuizermeeden. Dit nadat hem een docentschap aan de Academie Minerva was aangeboden. Jonkman transformeerde er een oude streekbakkerij tot goed geoutilleerde drukwerkplaats. Van hieruit realiseerde hij talloze grafische initiatieven, zowel in binnen- als buitenland.

Demonstratie

Maandag 26 december (Tweede Kerstdag) en zondag 15 januari (beide keren om 15.00 uur) demonstreert Wim Jonkman in Forma Aktua de zeer arbeidsintensieve steendruktechniek. De expositie loopt tot en met 15 januari.