Gunter Demnig plaatst 27 nieuwe Stolpersteine

GRONINGEN - De Duitse kunstenaar plaatst vandaag (donderdag 8 december) 27 nieuwe Stolpersteine in Groningen. Dit ter nagedachtenis aan slachtoffers van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog.

Het leeuwendeel - 23 stuks - van deze 'struikelstenen' worden in de Wassenberghstraat in de Schilderswijk geplaatst. De overige 4 krijgen een plekje in het zuiden en het centrum van de stad.

Schilderswijk

De 23 Stolpersteine in de Wassenberghstraat zijn de eerste van de meer dan 200 stenen die in de Schilderswijk worden gelegd. Dit op initiatief van de in 2014 opgericht Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen.  Deze stichting heeft zich ten doel gesteld om voor alle door naziterreur omgekomen wijkgenoten een Stolperstein te plaatsen. De Stolpersteine herinneren veelal aan weggevoerde en vermoorde Joodse Stadjers, maar ook omgekomen verzetsstrijders krijgen een steentje. Zo worden donderdag Stolpersteine gelegd voor de verzetsstrijders Anda Kerkhoven, Casper Naber en Otto Tichelaar.

Stolpersteine

Het Stolpersteine-project is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Een Stolperstein is een klinker waarop een messingplaatje van 10 bij 10 centimeter is aangebracht. Op dat plaatje zijn de naam, en geboorte- en overlijdensgegevens van het slachtoffer gestanst. Stolperstein betekent letterlijk ‘struikelsteen’, maar moet hier figuurlijk worden opgevat. Het is een steen die je even uit je ritme haalt, die ervoor zorgt dat je een moment stilstaat bij wat zo’n 70 jaar geleden op die plek heeft plaatsgevonden. Het project is gestart in 1995. Inmiddels zijn al meer dan 56.000 steentjes geplaatst, in 1600 steden en dorpen in Europa.