Voorronde Philips Innovation Award (PHIA) in Energy Barn

GRONINGEN - De Energy Barn op de Zernike Campus in Groningen was dinsdag toneel van een voorronde van de strijd om de Philips Innovation Award (PHIA).

De PHIA, de grootste studentenondernemersprijs van Nederland, is 12 jaar geleden in het leven geroepen door Philips. Studenten maken met hun innovatieve ideeën kans op €50.000, startkapitaal voor een beginnende onderneming.

Voorronde in Groningen

Aan de voorronde in Groningen deden ongeveer 30 studenten van Rijksuniversiteit Groningen en de verschillende hogescholen in de noordelijke provincies, mee. 7 studenten pitchten hun idee voor een jury van gerenommeerde Groninger ondernemers - CEO Johannes Wolters van Lode Holding, Semme Moolenaar van Bandzoeker Music BV en verschillende Pharma Start-ups, en Frans Donders van Cube050 - en kregen feedback en tips om hen verder te helpen. Winnaar van deze voorronde werd Sven Poortman, oud-student van de Hanzehogeschool Groningen. Hij kwam met een ingenieus idee ten behoeve van een serious game voor thuisrevalidatie.

PHIA-traject

De studenten gaan nu aan de slag met de feedback van de jury. In de volgende ronde werken ze hun businessplan verder uit. Uiteindelijk gaan 5 ondernemers door naar de finale in Rotterdam om te strijden voor de hoofdprijs van € 50.000.