Rabotoren maakt plaats voor Polaris

GRONINGEN - Steenhuis Sloopwerken is dinsdag aan de Pleiadenlaan in de wijk Paddepoel in Groningen begonnen met de sloop van de 'Rabotoren'. Deze toren maakt plaats voor Polaris, een toren met 207 appartementen voor jongeren.

De sloop van de Rabotoren werd officieel ingeluid door de heren S.J. Otten, S. Kamminga, H. Tillema en J. Hoekstra. Zij waren begin jaren ’70 nauw betrokken bij de bouw van de Rabotoren.

Polaris

Op de plek van de Rabotoren gaat Lefier 207 appartementen bouwen bestemd voor verhuur. Het nieuwe gebouw, dat Polaris gaat heten, wordt 66 meter hoog. De 2-kamerappartementen krijgen een oppervlakte van ongeveer 45 vierkante meter met een aparte slaap- en badkamer en zijn bedoeld voor starters op de woningmarkt en studenten. Het gebouw wordt aardbevingsbestendig gebouwd en krijgt uiteindelijk een aansluiting op Warmtestad van de gemeente Groningen. Pieter Witzenburg, directeur vastgoed van Lefier: “De Rabotoren was een markant en zichtbepalend beeld in Groningen. Aanpassing van het gebouw bleek helaas technisch en financieel niet mogelijk. Samen met Van Ringen Architecten uit de stad Groningen hebben we een prachtig nieuw plan ontworpen: Polaris.”

Sloop Rabotoren

Voor de sloop van het gebouw is een bijzondere kraan gehuurd. Hiervan zijn er slechts 2 in Nederland aanwezig. De grote kraan gaat het gebouw van bovenaf tot aan de derde verdieping afknabbelen. Daarna starten de opruimwerkzaamheden. De speciale kraan heeft een grijparm van 1,5 meter en knijpt door gewapend beton van een meter dik.