Indoor Soccer Centre in Groningen verwijdert rubbergranulaat

GRONINGEN - Indoor Soccer Centre in de stad Groningen verwijdert nog deze week het omstreden SBR-rubbergranulaat uit zijn 3 kunstgrasvelden. Het materiaal wordt vervangen door het synthetische TPE dat boven alle twijfel is verheven.

De eigenaren van het overdekte voetbalcomplex aan de Ulgersmaweg, Eisse-Reint Dallinga en Erwin Bloeming, wachten niet op de uitkomst van een hernieuwd RIVM-onderzoek naar de gezondheidsschade die dit SBR-rubbergranulaat mogelijk teweegbrengt. Dat onderzoek loopt naar aanleiding van een alarmerende tv-uitzending op 5 oktober door het NPO-programma ‘Zembla’. Sindsdien maken veel voetbalverenigingen tot nader order geen gebruik van kunstgrasvelden met SBR-rubbergranulaat.

Gezondheid gaat boven alles

Dallinga en Bloeming: "Wij houden er een helder standpunt op na: de gezondheid van onze gebruikers gaat boven alles. Het zou best zo kunnen zijn dat het RIVM-onderzoek positief oordeelt over dit granulaat, maar in de beleving van onze gasten zal er altijd twijfel blijven bestaan. En dat willen wij niet." ER-Sportprojecten/ ERMA Sport uit Almelo gaat donderdag aan de slag bij Indoor Soccer Centre om het omstreden SBR-rubbergranulaat te vervangen door het synthetische TPE.

MILK Boarding Voetbaltoernooi

"Wij maken haast met de vervanging omdat wij tijdens de kerstvakantie het jaarlijkse MILK Boarding Voetbaltoernooi houden, waaraan 220 jeugdteams uit Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland deelnemen", stellen Dallinga en Bloeming. "De clubs en de ouders van deze voetballers moeten de garantie hebben, dat hun kinderen hier zonder enig gezondheidsrisico kunnen spelen."

Schadepost

De vervangingsoperatie betekent een flinke schadepost voor Indoor Soccer Centre, dat pas een jaar geleden werd geopend. "Normaal gesproken schrijf je deze kunstgrasvelden in circa 10 jaar af. Wij vervangen nu al na 1 jaar. Het kost ons vele duizenden euro’s, maar desondanks twijfelen wij geen moment aan ons besluit. Dit moet gewoon gebeuren!"