In Stad | Een vrouw aan het kruis

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar.[/caption]

In 1997 maakte Rein Paalman een reisje naar Italië. Hij bezocht Ravenna, Bologna, Verona, Padua, Triëst en Rome. Bij toeval stuitte Rein in Ravenna op een wonderschoon en bijzonder beeld van Santa Eulalia. "Ik ben kunsthistoricus en heb al heel veel kunst gezien, maar nog nooit een vrouw aan het kruis. En zeker niet een verleidelijke, sensuele vrouw. Het beeld stond gewoon bij een wc in een hoekje van een kerk. Op het beeld stond dat het om de heilige Eulalia ging, maar de naam van de beeldhouwer wist ik toen nog niet. Daar kwam ik later achter via een boek dat ik vond in de bibliotheek in Groningen. In het boek ging het om een marmeren beeld in een museum in Turijn. De naam van de beeldhouwer stond erbij: Emilio Franschesci." In 1997 was Santa Eulalia de 'leading lady' in de eerste solo-expositie van Rein in Fotogalerie Lichtzone. De galerie zetelde toen nog in de Haddingestraat. Bijna twintig jaar later is dezelfde expositie opnieuw te zien in Lichtzone, nu gevestigd aan de Oude Kijk in 't Jatstraat 36 in Groningen. Paalman: "Dit najaar had ik de ruimte om wat langer naar Italië te gaan. Op internet vond ik drie uitvoeringen van het beeld van Santa Eulalia: een marmeren beeld in Turijn, het bronzen beeld dat ik in 1997 in Ravenna heb gefotografeerd en een gipsen beeld in een museum in Rome. Mijn tocht ging langs die plekken. Bij Lichtzone laat ik, naast de oude expositie, een fotografisch verslag zien van de reis die ik dit najaar naar Italië heb gemaakt. Bezoekers van de expositie kunnen dus het resultaat zien van mijn speurtocht." De expositie is tot en met 1 januari van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur te zien. Zaterdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur is de galerie extra geopend vanwege de naamdag van Santa Lucia. Koffie en Italiaanse koekjes staan dan klaar. Gitarist Hielke de Boer speelt en om 11.00 uur houdt Rein Paalman een lezing over zijn Italiaanse avonturen. Vrij entree.

Herman Sandman signeert

De omzet van Nederlandse boekwinkels overtrof in de vijf weken voor Sinterklaas de online verkopen. Mogelijk helpen boekpresentaties en signeersessies in de winkels daarbij een handje. Zo signeerde Herman Sandman zondag bij boekhandel Van der Velde aan de Grote Markt zijn boek over Milko Djurovski. Anton Scheepstra van uitgeverij Passage vergezelde Sandman bij diens signeersessie. Ook Scheepstra is zeer tevreden over het jaar waarin hij het 25-jarig bestaan van zijn uitgeverij viert. "Al in november heb ik de beste jaaromzet uit de geschiedenis van Passage bereikt. Mijn succesvolste boek dit jaar is 'Palet van Groningen' van Frans Westra.” Lees verder na de foto. [caption id="attachment_67146" align="aligncenter" width="383"]Herman Sandman signeert. Links uitgever Anton Scheepstra. Herman Sandman signeert. Links uitgever Anton Scheepstra.[/caption]

Maas bij Godert Walter

[caption id="attachment_67145" align="alignright" width="71"]Anette Maas Annette Maas.[/caption] Op maandag 12 december zal schrijfster Annette Maas haar boek 'Hier kom ik weg' presenteren bij boekhandel Godert Walter. Zij wordt geïnterviewd door Arno van der Heyden. De avond begint om 20.00 uur en reservering is vanwege de beperkte ruimte gewenst: in de winkel, telefonisch onder 050 - 3122523 of per mail op info@godertwalter.nl.

Jos Jansen op de Haar