FC Groningen net niet goed genoeg in ArenA

GRONINGEN - FC Groningen speelde zondag een heel behoorlijke wedstrijd in Amsterdam, maar voor een zege of een gelijkspel was het allemaal net niet goed genoeg.

Door Wim Masker

Met de 2-0 zege werd Ajax wel iets te royaal beloond, 2-1 had de verhoudingen meer recht gedaan. FC Groningen maakte er een echte wedstrijd van. Bij vlagen kreeg Ajax geen grip op de steeds goed van positie wisselende middenvelders van Ernest Faber. Met name Simon Tibbling en Ruben Jenssen speelden een goede wedstrijd. Albert Rusnák kende een paar zwakke momenten, maar droeg ook in belangrijke mate bij aan het soms flitsende combinatievoetbal van zijn ploeg.

Plezier

De Groningse achterhoede stond het torenhoog favoriete Ajax slechts een zeer beperkt aantal grote kansen toe. Met name Kasper Larsen en Yoëll van Nieff speelden sterk. De Deen zorgde ervoor – samen met de degelijke Etienne Reijnen – dat zijn jonge landgenoot Kasper Dolberg weinig in het stuk voorkwam. De statistieken van Van Nieff – 7 geslaagde tackles, 3 onderscheppingen, 4 opruimacties en 2 blocks – waren opvallend. De jonge stadjer beleeft steeds meer plezier aan het verdedigende gebikkel en is tussen de defensieve bedrijven door ook nog van aanvallende waarde. Hij nam alle corners, was met een vrije trap dicht bij een goal en schonk Rusnák een goede scoringskans na een opkomende actie over de vleugel.

Ommekeer AZ

Sinds de thuiswedstrijd tegen AZ speelt FC Groningen met 4 echte middenvelders. Met Simon Tibbling en Albert Rusnák terug in de basiself heeft het combinatiespel van FC Groningen aan kwaliteit gewonnen. Het elftal speelt ook compacter, niet alleen als de tegenstander de bal heeft maar ook bij eigen balbezit. De technische vaardigheid en de wendbaarheid van de middenvelders maakt dat mogelijk. Raakt de ploeg de bal kwijt, is het gemakkelijker die te heroveren.

Aanvallende opties

Tegen Ajax had Faber 5 aanvallende wisselmogelijkheden naast zich op de bank: Danny Hoesen, Alexander Sørloth, Bryan Linssen, Oussama Idrissi en Jesper Drost. Ofschoon het spitsenduo Tom van Weert - Mimoun Mahi er zondag niet aan te pas kwam, kreeg alleen Hoesen een korte invalbeurt. Als beide spitsen vrijdagavond tegen het stugge en al 7 wedstrijden ongeslagen Roda JC opnieuw geen potten weten te breken, is het voorstelbaar dat de trainers wat eerder een beroep doen op 1 of meer van hun alternatieven. Voor de jonkies Idrissi (20) en Sørloth (21) is het misschien wel goed om eens een pittige wedstrijd met FC Groningen onder 23 jaar te spelen. De beloften gaan zaterdag op bezoek bij koploper FC Lisse.