Wonderlijke winst FC Groningen

GRONINGEN - 1 helft slecht verdedigen en toch met 4-0 van PEC winnen is een wonderlijke prestatie. Zo zwak tegen Ajax voor de dag komen is voor FC Groningen geen optie. Dan moet het telraam erbij.

Door Wim Masker

FC Groningen speelde zaterdagavond een geweldige eerste minuut, maar daar bleef het lange tijd ook bij. PEC Zwolle domineerde vervolgens een helft lang maar liet kans op kans liggen, net als de ploeg van Ernest Faber zelf een week eerder tegen ADO. De fraaie 0-2, een coproductie van aangever Hans Hateboer, afmaker Tom van Weert en een falende vlaggenist, zette de verhoudingen nog meer op zijn kop. Waar de thuisclub in de eerste helft maar liefst 12 doelpogingen liet noteren, daar kwam FC Groningen er tot slechts 3. Over efficiëntie gesproken.

Ajax weet raad

Ron Jans vond na afloop dat PEC de beste eerste helft van het seizoen had gespeeld. Dat zal zo zijn, maar zijn ploeg vond wel erg gemakkelijk de ruimtes in de Groningse defensie. Zowel via de flanken als tussen én achter het contoleursduo Juninho Bacuna - Ruben Jenssen. Het veel sterkere Ajax zal zondag in de ArenA wel raad weten met zoveel ruimte, net zoals eerder Feyenoord en FC Twente in het Noordlease Stadion.

Prachtige goals

In de tweede helft had FC Groningen de zaken verdedigend aanzienlijk beter voor elkaar en kreeg de thuisploeg geen grote scoringsmogelijkheden meer. Het elftal van Ernest Faber werd zelf gaandeweg steeds gevaarlijker. Uitgerekend 2 spelers die rijp leken voor een wissel zorgden voor de 0-3 en 0-4. Mimoun Mahi, die tot de 0-3 vooral was opgevallen door slordige aannames en passes, was goed voor een schitterende assist en een fraaie goal. De 0-3 van de lange tijd onzichtbare Albert Rusnák was prachtig van opzet. Mahi beloonde met een perfecte ‘liniaalpass’ een goede loopactie van de Slowaak, die een perfecte aanname liet volgen door een droog schot. Doelman Mickey van der Hart was volstrekt kansloos.

Tibbling uitblinker

FC Groningen had in Simon Tibbling zijn beste speler. De Zweed speelde opnieuw als hangende rechtsbuiten, maar met alle vrijheid om naar binnen te trekken. De samenwerking met rechtsback Hans Hateboer gaat steeds beter. Het aanvalsspel kan nog verder verbeteren als Mimoun Mahi en Albert Rusnák wat vaker van positie wisselen, zoals bij de 0-3. Met Rusnák dichter bij Tibbling wint het combinatiespel van FC Groningen aan dynamiek en kwaliteit, en krijgen de opbouwers Bacuna en Jenssen meer afspeelmogelijkheden.