Bert Visscher opent nieuw diabetescentrum in Groningen

GRONINGEN - Cabaretier Bert Visscher heeft donderdag de officiële opening verricht van Diabeter Groningen. Hij werd daarbij gesteund door Senna, Beau, Pieter en Joost, kinderen die bij het diabetesteam onder behandeling zijn.

Diabeter Groningen is een samenwerkingsverband tussen het UMCG, het Martini Ziekenhuis en Diabeter. Met deze krachtenbundeling kan de zorg aan jonge mensen met type 1 diabetes in Groningen en omgeving verder verbeterd worden.

Gespecialiseerd diabetesteam

Bij Diabeter Groningen zullen kinderartsen, diabetesverpleegkundigen en diëtisten van het UMCG en het Martini Ziekenhuis voortaan samenwerken als 1 gespecialiseerd diabetesteam. Dat doen ze in een geheel nieuwe kliniek die speciaal is ingericht voor de behandeling van kinderen en jongvolwassenen met type 1 diabetes. Die inrichting is huiselijk en lijkt niet op die van een regulier ziekenhuis.

Type 1 diabetes

Diabeter Groningen biedt gespecialiseerde kennis in de behandeling van kinderen en jongeren met diabetes. Dit is vrijwel altijd type 1 diabetes, een chronische aandoening die ontstaat door een afweervergissing. Patiënten met type 1 diabetes zijn afhankelijk van de toediening van insuline via injecties of insulinepomp, om de bloedglucosewaarden te reguleren.

Diabeter

Het nieuwe diabetescentrum aan de Griffeweg 97 in Groningen maakt onderdeel uit van het landelijke werkende diabetesbehandelcentrum Diabeter. Zij behandelen momenteel meer dan 1700 jonge mensen met type 1 diabetes. De behandelingen worden volledig vergoed door de zorgverzekeraars. Naast patiëntenzorg verricht Diabeter in samenwerking met onder andere het UMCG wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes.