Sjane Algera-Buitenwerf viert 100ste verjaardag

GRONINGEN - Klazina (roepnaam Sjane) Algera-Buitenwerf uit Groningen viert vandaag, zaterdag 26 november 2016, haar honderdste verjaardag. Reden voor burgemeester Peter den Oudsten van Groningen haar vanochtend in Maartenshof met een bezoekje te vereren.

Sjane Buitenwerf werd geboren in Uithuizen. Ze groeide echter, met haar broers en zusters, op in de stad Groningen. Hier leerde Sjane, die als jonge vrouw verpleegster was, ook haar latere echtgenoot Henk Algera. Hij had de Zeevaartschool doorlopen en voer als stuurman op grote schepen.

Getrouwd met de handschoen

Algera vertrok in 1938 naar het toenmalige Nederlands-Indië. Het echtpaar is in 1939 'met de handschoen' (ofwel bij volmacht) getrouwd. Sjane Algera vertrok met 1 van de laatste schepen voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak naar Nederlands-Indië. Toen de Indonesische vrijheidsstrijd uitbrak, ging het gezin Algera, inmiddels was een zoon geboren, voor korte tijd terug naar Nederland. Het gezin Algera-Buitenwerf heeft later nog in Nieuw Guinea en Australië gewoond.

Niets boven Groningen

Ruim 10 jaar later keerde het gezin terug naar Nederland, naar Groningen. Zoals mevrouw Algera het zegt: “De cirkel is rond. Ik ben weer thuis, er gaat niets boven Groningen.” Sjane Algera-Buitenwerf heeft op slechthorendheid na een goede gezondheid. Ze houdt van haken en breien.