1700 bezoekers voor vierde editie IDFA in Groningen

GRONINGEN - De pocketeditie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) in Groningen trok 1700 bezoekers. Dat is ruim 300 meer dan vorig jaar.

Het Groninger Forum toonde voor de vierde keer een dwarsdoorsnede van het aanbod van het IDFA. In drie dagen tijd - vrijdag tot en met zondag - waren meer dan 30 voorstellingen te zien. Het festival opende met de documentaire 'The Rolling Stones Olé Olé Olé', ingeleid door Leo Blokhuis. Andere populaire titels waren de bejubelde documentaire 'De kinderen van juf Kiet', 'Raving Iran', 'Shadow World' en 'Life Animated'.

Favorieten

'Life Animated' was de enige titel van het Groningse documentaireweekend die ook te zien was in IDFA’s Audience Favorites, het zondagprogramma met de publiekslievelingen van het Amsterdamse festival. De 3 andere films in dat programma waren 'Singing With Angry Bird', 'The Eagle Huntress' en 'La Chana'.

Speciale gasten

Omdat een filmfestival volgens Groninger Forum zonder speciale gasten geen echt festival is, was een aantal experts gestrikt om films in te leiden. Leo Blokhuis introduceerde dus de documentaire over The Rolling Stones. De Utrechtse dichter Ingmar Heytze was te gast bij het Campert-portret 'Verloop van jaren' en de Zuid-Afrikaanse politicus en schrijver Andrew Feinstein was aanwezig bij de voorstelling van 'Shadow World'. Zaterdagavond was er de IDFA-in-Groningen-talkshow, gehost door radio- & televisiemaker Jan Douwe Kroeske die in gesprek ging met regisseur Dennis Alink over zijn film over Herman Brood. Catherine van Campen, maakster van Zaatari Djinn, en het jonge talent Guido Hendrikx, de regisseur van het tijdens het IDFA bekroonde 'Stranger in Paradise', waren aanwezig voor een Q&A. En net als vorig jaar was er de mogelijkheid gratis 3 VR-kortfilms te bekijken in de Virtual Reality-cinema.

Documentairefestival

Het IDFA is het grootste documentairefilmfestival van Europa en geldt al jaren als dé ontmoetingsplek voor makers en publiek. Het Groninger Forum ging een duurzame samenwerking aan met het IDFA en presenteert in dat kader sinds 2013 een pocketeditie.