Jongeren GroenLinks en Jonge Socialisten in Groningen maken binnenstad toegankelijker

GRONINGEN - De politieke jongerenorganisaties van de PvdA en GroenLinks in Groningen hebben drempelhulpen laten ontwikkelen.

Een drempelhulp is een stevige plaat van hout of metaal die tegen een drempel wordt aangelegd. Hierdoor kunnen rolstoelgebruikers een pand gemakkelijker binnenkomen.

Groot probleem

De jongeren van GroenLinks en de PvdA noemen de toegankelijkheid van winkels in de Groninger binnenstad, en daarmee de toegankelijkheid van de binnenstad, 'een groot probleem'. DWARS (GroenLinks-jongeren) en de Jonge Socialisten (PvdA-jongeren) testten daarom al eens de toegankelijkheid van de Herestraat, Oosterstraat en Oude Ebbingestraat. Vervolgens maakten ze zelf drempelhulpen om deze te doneren aan winkels en horeca met een hoge drempel.

Toegankelijkheid een mensenrecht

"Toegankelijkheid is een mensenrecht", stelt voorzitter Jasper Been van de jongeren van GroenLinks. "Het is onacceptabel dat er nog zoveel problemen zijn in de binnenstad, en daarbuiten. Wij willen daarom verder gaan dan de mooie woorden die zo vaak worden gesproken over toegankelijkheid, en écht iets bijdragen." Op verzoek van DWARS en de Jonge Socialisten maakte De Verbinding BV daarom een prototype drempelhulp voor meer massale productie. De Groningen City Club, de ondernemersvereniging van de binnenstad, schoof aan bij het initiatief en betaalt, financieel gesteund door de gemeente Groningen, de helft van elke drempelhulp. Hiermee is een pand al vanaf 25 euro toegankelijk. Ondernemers in de binnenstad kunnen contact opnemen met de City Club om een drempelhulp aan te vragen.

Rechten van personen met een handicap

De politieke jongerenorganisaties sporen bedrijven in de binnenstad aan gebruik te maken van deze mogelijkheid. "Met deze mogelijkheid kan er op korte termijn een omslag in de cultuur in de binnenstad plaatsvinden. We zetten een eerste stap in het doorvoeren van maatregelen die toebehoren aan het in januari door de Tweede Kamer geratificeerde VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. We zijn de onacceptabele situatie van toegankelijkheid voor een selecte groep voorbij: iedereen zal zich voortaan welkom kunnen voelen in de binnenstad", weet voorzitter Rico Tjepkema van de Jonge Socialisten.

Deel van de oplossing

De jongeren zijn blij met het enthousiasme en de bijdrage van de Groningen City Club. "Ondernemers denken vaak dat toegankelijkheid moeilijk en duur is, terwijl het dat absoluut niet zo is. De drempelhulpen zijn echter maar een deel van de oplossing. Toegankelijkheid zit hem ook in pinapparaten die verplaatsbaar zijn, lagere toonbanken en verplaatsbaar meubilair. De binnenstad moet toegankelijk worden zodat ook mindervaliden zich er kunnen ontplooien", besluit Jasper Oenema van de Jonge Socialisten.