Wildvang: kunst, literatuur en muziek in CBK Groningen

GRONINGEN - In het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) vindt zaterdag 10 een nieuwe editie plaats van Wildvang.

Wildvang is een jaarlijks multidisciplinair event dat Groningse beeldende en literaire talenten ondersteunt in hun carrière. Wildvang is derhalve een avond vol kunst, literatuur, muziek en eten. Lees verder na de afbeelding. [caption id="attachment_66903" align="aligncenter" width="426"]Wildvang 2015. Foto: Niels Knelis Meijer. Wildvang 2015. Foto: Niels Knelis Meijer.[/caption] In de line-up staan optredens van Roelie Vuitton, Kira Dekker, Pushin Wood Soundsystem, O, Kutjes, Edo de Vlieger, De Bruine Fruitschaal, Wendy Eggen en Luistervinkverzen.

Hendrik de Vriesstipendium

Het event is opgebouwd rondom het Hendrik de Vriesstipendium. Dis is een aanmoedigingsprijs van de gemeente Groningen voor professionele, jonge kunstenaars, bedoeld voor de productie en presentatie van nieuw werk. Het Hendrik de Vriesstipendium is een eerbetoon aan de dichter en schilder Hendrik de Vries (1896-1989). Kunstenaars kunnen hiervoor een plan indienen, een jury bekijkt deze, nomineert enkele van hen en draagt 2 namen voor aan burgemeester en wethouders die de prijs toekennen. Dit jaar bestaat de jury uit: Mieke van der Star (voorzitter), Lennard Dost, Barend van Heusden, Lambert Kamps, Mary Kemperink en Henrike Scholten.

Genomineerden

Cultuurwethouder Paul de Rook zal bekendmaken welke 2 beeldend kunstenaars het Hendrik de Vriesstipendium dit jaar winnen. Genomineerd zijn:
  • Rosa Everts
  • Lisa de Goey
  • Marthe van de Grift
  • Dennis Molema
  • Bert Scholten
  • Sander Wiersma

Geldbedrag

De winnaars krijgen een geldbedrag waarmee ze een nieuw kunstwerk kunnen realiseren. In een tentoonstelling op Wildvang is eerder werk van de kunstenaars te zien. [caption id="attachment_66902" align="alignright" width="280"]De winnaars van het Hendrik de Vriesstipendium 2015: Sacha Landkroon en Marleen Nagtegaal. De winnaars van het Hendrik de Vriesstipendium 2015: Sacha Landkroon en Marleen Nagtegaal.[/caption] De stipendiumwinnaars literatuur van vorig jaar, Sacha Landkroon en Marleen Nagtegaal, presenteren tijdens Wildvang hun boek. Het gaat om het negende en tiende exemplaar dat binnen de Hendrik de Vriesreeks van Uitgeverij Passage verschijnt. De presentatie van Wildvang is in handen van Rosa Timmer en Peter Dicke. Wildvang duurt van 17.00 tot 22.00 uur. Zie voor het complete programma, de timetable en meer informatie: www.cbkgroningen.nl.