Nieuw artistiek team voor Noord Nederlands Toneel

GRONINGEN - Guy Weizman neemt per 1 januari 2017 het artistieke directeurschap van het Noord Nederlands Toneel (NNT) in Groningen over van Ola Mafaalani. Met Weizman komt ook de Vlaamse regisseur Julie Van den Berghe naar het NNT. Zij wordt artistiek leider toneel. Met deze 2 theatermakers aan het roer heeft Groningen het eerste interdisciplinaire grote gezelschap van Nederland op haar naam staan.

De talentvolle jonge makers Eline Arbo en Liliane Brakema krijgen onder de noemer NNT RAW krijgen de kans om zich verder te ontwikkelen. “De kracht van het gezelschap schuilt in een ensemble, dat vanuit verschillende disciplines met elkaar werkt”, meent Guy Weizman.

Interdisciplinair theaterhuis

De ambities van het nieuwe artistieke team van het NNT zijn groot. Het gezelschap bouwt aan een interdisciplinair theaterhuis waarin alle disciplinekaders worden opgeheven: theater van nu, in de taal van nu. Met Guy Weizman en Julie Van den Berghe haalt het NNT een breed pallet aan expertise in huis. Guy Weizman heeft zich ontwikkeld van choreograaf tot theatermaker die uitbundige en rauwe voorstellingen maakt, verteld vanuit verschillende disciplines. “Een aantal jaren geleden liep ik tegen de beperkingen aan van dans. Ik vind mijn werk veel rijker sinds ik meerdere disciplines op 1 podium zet”, stelt Weizman. Julie Van den Berghe heeft een voorliefde voor repertoirestukken. “Onze voorstellingen zijn verschillend, maar we gebruiken beide een ruwe taal, grote gebaren en we schuwen geen sentiment. Ik vind dat het ontbreekt in dit landschap van de kunsten. Ik gebruik juist graag van die eenvoudige gevoelens die hele levens beschrijven", vertelt zij hierover.

NNT RAW

De van oorsprong Noorse Eline Arbo viel in haar afstudeerjaar aan de Amsterdamse Theaterschool op door haar muzikale en speelse voorstelling 'Manifesten' en haar beeldende en theatrale versie van de klassieker 'Antigone'. De komende 2 jaar gaat zij een ontwikkelingstraject in, een samenwerking met Toneelschuur Producties. Onder leiding van Julie Van den Berghe maakt ze de komende jaren 2 NNT RAW-producties. Liliane Brakema is de eerste regisseuse in de geschiedenis die met een afstudeervoorstelling geselecteerd werd voor het Nederlands Theaterfestival. Haar regie van 'De Wilde Eend' werd verkozen als een van de 10  beste voorstellingen van het afgelopen seizoen. Brakema geldt als een uitzonderlijk talent dat een sterke beeldtaal tegenover een bestaande tekst zet. Zij gaat een talentontwikkelingstraject in, onder begeleiding van Guy Weizman wordt ze opgeleid naar de grote zaal.

Vaste acteurs

De vaste (creërende) acteurs van het NNT worden: Bram van der Heijden (onder andere 'CMC'), Veerle van Overloop (onder andere 'De Troon', 'Antonia'), Hendrik Aerts (onder andere 'Penoza'), Bien de Moor (Theo d’Or 2005 voor 'De Meiden' bij NT) en Nadia Amin (onder andere 'De Fractie'). https://youtu.be/5ZLlP2NOrdM