WBOOKS presenteert 'Tot hulp en troost: Het Heiligen Geest Gasthuis in Groningen'

GRONINGEN - Bij WBOOKS verschijnt donderdag 1 december het boek 'Tot hulp en troost: Het Heiligen Geest Gasthuis in Groningen'.

Het Heiligen Geest Gasthuis – ook wel Pelstergasthuis genoemd – is een oase van rust in de Groninger binnenstad. Met regelmaat waagt een nieuwsgierige toerist zich door een van de poorten om vervolgens te stuiten op een haast dorpse idylle. Het Pelstergasthuis is daarbij het oudste hofje van Noord-Nederland.

Passerende reizigers

Het gasthuis heeft zijn bestaan te danken aan de passerende reizigers. Wie in de middeleeuwen door de Herepoort de stad binnenkwam, zag de brede afslag die recht naar het gasthuis voerde. Vooral pelgrims die Groningen aandeden op bedevaart naar het reliek van Johannes de Doper in de Sint Maartenskerk zullen er onderdak en verpleging gevonden hebben. Een eerste vermelding dateert uit 1267. De functie van het gasthuis veranderde in de loop der eeuwen. Pelgrims maakten plaats voor proveniers (‘kostkopers’) en later weer voor ouden van dagen. Tegenwoordig woont er een mengeling van jonge en oude Stadjers.

Microkosmos achter de poort

Het Heiligen Geest Gasthuis is een wereld in het klein. De microkosmos achter de poort vertelt niet alleen een gevarieerd verhaal van Groningen, maar ook hoe opvattingen over leven en dood, en alles daartussen en –na, in de loop van 794 jaar veranderden. Tot hulp en troost: Het Heiligen Geest Gasthuis in Groningen ISBN: 978 94 625 8165 4