Blik FC Groningen omhoog

GRONINGEN - De stijgende lijn in het spel van FC Groningen was tegen Willem II en NEC in de resultaten nog niet zichtbaar. Maar tegen ADO (2-1 winst) eindelijk weer eens wel.

Door Wim Masker

De gelijkmaker van Edouard Duplan, vlak voor rust, kwam hard aan bij spelers en supporters. FC Groningen had op dat moment meerdere kansen op 2-0 laten liggen. Na de 2-1 van Tom van Weert was op de tribune de angst voor een nieuwe tegentreffer haast voelbaar.

Uitblinkers

FC Groningen telde zaterdagavond opvallende uitblinkers. Etiënne Reijnen werd terecht tot Man of the Match verkozen. De lange verdediger leverde twee assists, scoorde bijna en kweet zich bovendien uitstekend van zijn primaire taak: het uitschakelen van de aanvallers van ADO. Samen met Kasper Larsen, die van alle spelers de meeste luchtduels won, heerste hij in de lucht. Reijnen maakte ook al een goede indruk tegen AZ en NEC. In beide gevallen verving hij Samir Memisevic. De nog niet topfitte Bosniër zal ongetwijfeld in het elftal terugkeren, maar moet even geduld hebben.

Volwassen prof

Yoëll van Nieff had als linksback opnieuw de voorkeur gekregen boven de Australiër Jason Davidson. Hij was ook een van de beteren. De 23-jarige Stadjer is nog steeds jong, maar is geen talent meer. Hij is een volwassen prof. Sterker, slimmer, sneller. Toen Faber hem passeerde ten faveure van Davidson bleef hij hard trainen. Door eerder te starten en beter positie te kiezen komt hij op de flank steeds minder in de problemen als het op sprintduels aankomt. Traag is Van Nieff overigens niet. Van de verdedigers is alleen Hateboer sneller, vertelde trainer Ernest Faber onlangs. Afgelopen week bleek Van Nieff tijdens sprinttesten net zo snel als Oussama Idrissi.

Geen rare fratsen

Juninho Bacuna kreeg tegen NEC al de voorkeur boven de beslist niet falende Tom Hiariej. Dat wekte bevreemding, maar Bacuna beschaamde het vertrouwen van zijn trainers niet. Tegen ADO scoorde hij opnieuw een ruime voldoende. De 19-jarige Stadjer zocht als een van de twee opbouwers de voortzetting meestal in voorwaartse richting en verloor zich niet in rare fratsen. Wat nog best lastig is voor een intuïtieve en creatieve voetballer. Hans Hateboer, de derde Groninger in de basiself, smaakte het genoegen voor het eerst in competitieverband te scoren. De rechtsback kwam gedoseerd op en ook dat kwam het spel van FC Groningen ten goede.

PEC Zwolle

Zaterdag wacht PEC Zwolle, dat net als FC Groningen drie punten verwijderd is van zowel de laatste als de achtste plaats. Het zal er in Zwolle waarschijnlijk opnieuw om spannen.