Muurschildering Jan van der Zee gereproduceerd binnen Hanzehogeschool Groningen

GRONINGEN - Bij het Instituut voor Life Science & Technology in de Van DoorenVeste van Hanzehogeschool Groningen wordt een grote muurschildering van de Groninger kunstenaar Jan van der Zee gereproduceerd.

Ploegschilder Jan van der Zee maakte in 1971 een grote muurschildering in de Analistenschool Groningen, een rechtsvoorganger van het Instituut voor Life Science & Technology. Eind oktober 2012 werd de school gesloopt, maar niet voordat City as Archive foto's van de schildering maakte en kleurmonsters van het materiaal werden genomen.

Initiatief Henk van der Weide

Voormalig docent Henk van der Weide van de Analistenschool nam het initiatief de muurschildering te behouden. Hij zocht contact met toenmalig eigenaar De Huismeesters, Hanzehogeschool Groningen en de dochter van kunstenaar Dicky Bijlstra, die alle drie positief reageerden. Via Academie Minerva werd vervolgens contact gezocht met 2 alumni van de kunstacademie, werkend onder de naam City as Archive. Zij inventariseerden en documenteerden de muurschildering voor eventuele reproductie.

Eerste lijnen aangebracht

Deze week is City as Archive gestart met de voorbereidingen om de muurschildering weer in zijn volle glorie te laten herrijzen. Johanna Hondelink van City as Archive en beeldend kunstenaar Frits Hesseling hebben - na een uitgebreid vooronderzoek qua materiaal, kleurgebruik en locatie - de eerste lijnen intussen aangebracht.