Recordomzet en forse winst FC Groningen

GRONINGEN - FC Groningen heeft het seizoen 2015/ 2016 afgesloten met een winst van 3,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de woensdag door de 'Trots van het Noorden' bekendgemaakte jaarcijfers.

Hoewel op sportief gebied niet alle doelstellingen werden behaald, was het seizoen 2015/ 2016 financieel uitermate succesvol. Als gevolg van de winst verbeterde het eigen vermogen van de club van € 2,9 miljoen per 30 juni 2015 naar ruim € 6,4 miljoen per 30 juni 2016.

Recordomzet

De omzet van FC Groningen over het seizoen 2015/ 2016 steeg naar recordhoogte van € 22,1 miljoen en is ten opzichte van het seizoen 2014/ 2015 met een kleine 24 % toegenomen. De deelname aan de groepsfase van de UEFA Europa League heeft voor circa € 5 miljoen aan deze recordomzet bijgedragen. In het seizoen 2015/ 2016 is een operationeel bedrijfsresultaat  - het bedrijfsresultaat na rentelasten, maar voor het resultaat uit vergoedingssommen en belastingen - gerealiseerd van € 2,5 miljoen positief. Dit ten opzichte van een begrote winst van € 1,5 miljoen positief. De hogere deelname- en marketingvergoedingen vanuit de UEFA dragen voor een belangrijk deel bij aan dit verbeterde bedrijfsresultaat. Overigens verbeterde het bedrijfsresultaat van de club voor het vierde opeenvolgende seizoen.

Gemiddelde bezetting stadion

De gemiddelde bezetting van het Noordlease Stadion nam in het seizoen 2015/ 2016 toe ten opzichte van het seizoen daarvoor. Met een bezettingsgraad van 94 % en gemiddeld 20.874 toeschouwers – waarvan ruim 14.000 seizoenkaarthouders – was de thuishaven van FC Groningen gedurende het seizoen 2015/ 16 1 van de stadions met de hoogste bezettingsgraad van de Eredivisie (gemiddelde 87 %) .

Hans Nijland

Algemeen directeur Hans Nijland is zeer te spreken over de gepresenteerde jaarcijfers over het seizoen 2015/ 2016, maar plaatst een kanttekening. “Het is goed te constateren dat we voor het vierde opeenvolgende jaar ons financiële resultaat hebben weten te verbeteren. We mogen daarbij echter niet uit het oog verliezen dat deze gezonde cijfers voor een belangrijk deel ook te danken zijn aan de gevolgen van onze bekerwinst in mei 2015. De spin-off daarvan, zoals rechtstreeks kwalificering voor de groepsfase van de Europa League, heeft mede geleid tot deze mooie omzetcijfers.” “Het zijn echter incidentele extra inkomsten geweest, die voor het seizoen 2016/ 2017 weer wegvallen. Daarom zullen wij verder gaan met het doorvoeren van structurele maatregelen om tot een blijvende gezonde financiële situatie voor de club te komen. En hoewel het transferbeleid onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering van een betaald voetbal organisatie – en dus ook bij FC Groningen – willen wij hiervan in de toekomst steeds minder afhankelijk worden als het gaat om onze financiële huishouding.”

KNVB-licentiesysteem

FC Groningen is bij de laatste meetmomenten van het KNVB-licentiesysteem financieel steeds ingedeeld in (de hoogste) categorie III, de categorie waarin de clubs met de meest gezonde financiële positie in het Nederlandse betaalde voetbal zijn ingedeeld.