Jong FC Groningen raakt op dreef

GRONINGEN - FC Groningen krijgt zaterdagavond na 3 onsuccesvolle uitwedstrijden bezoek van ADO Den Haag. FC Groningen onder 23 jaar begint ondertussen steeds beter te draaien.

Door Wim Masker

Het elftal van Alfons Arts en Gerard Wiekens won zaterdag met 3-1 van Almere City dat 8 spelers uit de A-selectie opstelde, onder wie ervaren krachten als linksback Paul Quasten (31) en Jasper Waalkens (27). Door de zege klom Jong FC Groningen naar de vijfde plaats van de Derde Divisie zaterdag, op 10 punten afstand van koploper FC Lisse.

Derde Divisie

De Derde Divisie is vooralsnog een prima niveau voor FC Groningen onder 23 jaar. De volwassen en vaak bij profclubs opgeleide tegenstanders vergen in fysiek opzicht het uiterste van de beloftenploeg, die voornamelijk bestaat uit spelers van 19 en 20 jaar. Tegen Almere waren doelman Stefan van der Lei en verdediger Joël Amakodo de enige spelers boven de 20 jaar. Voor Van der Lei (23) is het belangrijk dat hij wekelijks keept. De stad-Groninger heeft na de A-junioren enkele jaren stilgestaan in zijn ontwikkeling doordat de oude beloftencompetitie weinig voorstelde en een uitleenbeurt aan FC Emmen op een fiasco uitdraaide. Hij kreeg er geen basisplaats en een tweede elftal hadden (en hebben) de Drenten niet.

Joël Amakodo

Amakodo (21) is bezig aan zijn tweede jaar bij FC Groningen. In zijn eerste seizoen kon de van Achilles 1894 overgenomen centrale verdediger de overgang naar veel vaker trainen niet aan. Hij viel van de ene blessure in de andere. Dit seizoen is hij een vaste basisspeler en ontwikkelt hij zich boven verwachting. Als Amakodo zo doorgaat, komt de A-selectie dichtbij. Voor meer spelers zit op termijn een stapje hogerop er wel in. Aydin Hrustic (20) is in aanleg het grootste talent. De Bosnische middenvelder veroorlooft zich echter nog te veel slordigheden. Zowel aan de bal, als in de omschakeling. Als de vaardige linkspoot het niet redt, ligt het aan hemzelf en niet aan zijn talent.

Aanvallend houdt het nog niet over

In het aanvallende gedeelte van de ploeg houdt het nog niet over. Spits Gijs Jasper pikt zijn goaltjes mee, maar is de enige die geregeld scoort. Van de 5 vleugelspelers zijn er 3 geblesseerd. De jonge Italiaan Nicolo Pozzebon heeft moeite met de overgang van jeugdvoetbal bij Juventus naar volwassenenvoetbal bij FC Groningen onder 23. Hij blinkt nog niet uit. Voor een afgerond oordeel over hem – en trouwens de meeste beloften – is het nog veel te vroeg. Ze zijn allen nog volop in ontwikkeling. Met 8 trainingen per week en fysiek zware wedstrijden kan het ineens hard gaan.