Expositie 'Willem retour' in Het Nederlands Stripmuseum

Groningen - [caption id="attachment_66598" align="alignright" width="280"] Bernhard 'Willem' Holtrop.[/caption]

GRONINGEN - In Het Nederlands Stripmuseum in Groningen wordt zaterdag 19 november de expositie 'Willem retour' geopend. De expositie toont het werk van Bernhard 'Willem' Holtrop, een van de grootste cartoonisten van ons land.

Charlie Hebdo

Holtrop begon zijn loopbaan meer dan een halve eeuw geleden, als politiek cartoonist en tekenaar in het fameuze blad Provo. Al snel, in het revolutiejaar 1968, belandde hij in Parijs waar hij bleef werken voor weekbladen als Hara Kiri en Charlie Hebdo. Sinds 1981 maakt hij een dagelijkse cartoon voor het dagblad Libération – werk waarmee zijn naam in Frankrijk een begrip werd. Willem overleefde de aanslag die begin vorig jaar de redactie van Charlie Hebdo decimeerde en bereikte dit jaar de leeftijd van 75 jaar.

Willem retour

Met de tentoonstelling 'Willem retour' is de tekenaar weer voor even terug in Nederland. De overzichtstentoonstelling laat een representatieve uitsnede zien van zijn werk, waaronder de Provo-periode, de Parijse jaren en zijn meer recente werk voor HP/ De Tijd. Onbekend is Willem hier overigens niet. Behalve in Propria Cures, Provo en God, Nederland en Oranje, verschenen zijn tekeningen ook in bladen als Hitweek, Aloha en De Nieuwe Linie.

Vrij tekenwerk

Naast zijn politieke cartoons en tekeningen laat de tentoonstelling ook Willems vrije tekenwerk zien, waarin de verwevenheid van seksualiteit en macht centraal staat. Al tekenend verkent hij deze thematiek met een ernst die lijkt voort te komen uit een combinatie van volwassen verbazing en kinderlijke nieuwsgierigheid. Ter  aanvulling op de tentoonstelling brengt Het Nederlands Stripmuseum een catalogus uit met daarin een overzicht van het werk van Willem. Het boek is in de museumwinkel te koop, maar ook landelijk verkrijgbaar via de boekhandel. De expositie 'Willem retour' wordt zaterdag 19 november geopend in aanwezigheid van de tekenaar en is te zien tot en met 31 maart 2017.