Publiek krijgt stem in architectuur hoekpand Grote Markt/ Poelestraat

GRONINGEN - De gemeente Groningen heeft een ontwikkelcompetitie uitgeschreven voor het hoekpand Grote Markt-Poelestraat. De 3 deelnemende vastgoedontwikkelaars presenteerden vrijdag hun ontwerp.

Mensenborgh Projecten presenteerde het door Powerhouse Company ontworpen ‘Merckt’, een ‘plan waarbij omgeving, architectuur en programma in elkaar grijpen’. Met horeca op de begane grond horeca en op de verdiepingen 25 koopappartementen van 60 tot 150 vierkante meter. Bovenop een dakterras. NESK, dat samenwerkt met AchterboschZantmann architecten, presenteerde ‘Groenn’. In dit project is de gevel van het pand helemaal begroeid met planten. Op de begane grond is ruimte voor horeca en en winkelruimte ingetekend. Boven komen huurappartementen van 50 tot 100 vierkante meter. Het dak wordt gebruikt voor zonnepanelen. PME/ Vastgoud presenteerde ‘Oosterling’. In dit door architect Monadnock gemaakte ontwerp ruimte voor een foodcourt op de begane grond. Op de verdiepingen erboven komen huurwoningen, variërend in oppervlakte van 50 tot 120 vierkante meter.

Publieksenquête

Groningers krijgen via een publieksenquête een stem in de architectuur van het hoekpand. Ook een vakjury buigt zich over de architectuur en beoordeelt tevens een aantal andere aspecten. Architect Thomas Müller is voorzitter van de vakjury.

Puntenverdeling

In totaal zijn honderd punten te verdelen. De verdeling is als volgt:
  1. Architectuur: publiek 25 punten;
  2. Architectuur: vakjury 25 punten;
  3. Programma (functies): vakjury 25 punten;
  4. Planning en bouwlogistiek: vakjury 20 punten;
  5. Duurzaamheid: vakjury 10 punten.
De publieksenquête is te vinden op www.hoekpandgrotemarkt.nl. De enquête duurt tot en met zondag 20 november. De maquettes en informatiepanelen van de drie ontwerpen zijn tot en met zondag 20 november te zien in het Informatiecentrum op de Grote Markt. Het winnende ontwerp wordt woensdag 23 november bekendgemaakt.