Groningen eerste provincie zonder bibliotheekboetes

GRONINGEN - Bibliotheekleden in de provincie Groningen krijgen vanaf 1 december nooit meer een boete als ze hun geleende boeken, tijdschriften, films of games te laat inleveren.

De organisaties achter de bibliotheken, Biblionet Groningen en Groninger Forum, introduceren vanaf die dag het nieuwe, boetevrije abonnement. Hiermee is de provincie Groningen de eerste provincie in Nederland zonder bibliotheekboetes.

2 abonnementen

Voorheen waren er veel verschillende bibliotheekabonnementen met elk hun eigen voorwaarden. Vanaf 1 december zijn er nog maar 2 abonnementen. Het gratis abonnement voor kinderen en jongeren tot 18 jaar blijft bestaan. Daarnaast is er 1 abonnement voor alle volwassenen. Directeur Dirk Nijdam van Groninger Forum: “Het nieuwe abonnement is klantvriendelijker en overzichtelijker, iedereen heeft gelijke toegang tot de volledige dienstverlening van de bibliotheek. We willen ermee bereiken dat lid zijn voor iedereen makkelijker en leuker wordt.”

Boetevrij

Het nieuwe abonnement is boetevrij, omdat boetes vaak leiden tot ergernis en discussie in de bibliotheek. Jacqueline Roelofs, manager bibliotheken Biblionet Groningen: “We zijn een gastvrije, klantvriendelijke organisatie en daar passen boetes niet bij. Bovendien wegen de kosten die Biblionet Groningen maakt voor het verwerken van boetes nauwelijks op tegen de inkomsten ervan.” Het afschaffen van de boetes is niet de enige verandering bij de bibliotheken in Groningen. “We zijn vaker en langer open en onze leden mogen de boeken, tijdschriften, films en games langer thuis houden. Ze hebben bovendien gratis toegang tot duizenden e-books”, aldus Roelofs.