Uitzaaiingen van protstaatkanker beter en eerder in beeld in Martini Ziekenhuis

GRONINGEN - Het Martini Ziekenhuis in Groningen voert als derde niet-academisch ziekenhuis in Nederland Gallium PSMA PET-scans uit. Met deze nieuwe scanmethode kunnen uitzaaiingen van prostaatkanker in een eerder stadium en nauwkeuriger in beeld worden gebracht, waardoor de patiënt gerichter behandeld kan worden.

De Gallium PSMA PET-scan wordt vooral gebruikt bij patiënten die eerder al behandeld zijn voor prostaatkanker. Als een patiënt na behandeling weer een stijgende PSA-waarde heeft, en er dus een vermoeden bestaat dat de kanker terug is, kan deze scan goed helpen bij de beoordeling of er daadwerkelijk sprake is van uitzaaiing. Als er uitzaaiingen zijn, laat de scan precies zien waar de kankercellen zich bevinden.

Zelf Gallium PSMA maken

Nucleair geneeskundige Klaas Pieter Koopmans: "Sinds kort kunnen we Gallium PSMA zelf maken in het Martini Ziekenhuis. Gallium PSMA koppelt, op een andere manier dan de eerder gebruikte stof Fluor-Choline, aan prostaatkankercellen. Daardoor maken we met behulp van de PET CT-scanner deze tumoren en hun uitzaaiingen beter zichtbaar. Zo kunnen we vervolgens veel doeltreffender behandelen."

Kortere wachttijden

De stof die voor deze innovatie werd gebruikt, Fluor Choline, werd in het VU in Amsterdam gemaakt en vervolgens naar het Martini Ziekenhuis getransporteerd. Koopmans: "Doordat we nu zelf het Gallium PSMA in het Martini Ziekenhuis maken, kunnen we onze patiënten flexibeler inplannen en zijn de wachttijden korter." Bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis: "Met deze Gallium PSMA PET-scan spelen we al in op toekomstige ontwikkelingen. In de toekomst is deze techniek namelijk ook geschikt voor gebruik als inwendige radiotherapie voor behandeling van prostaatkanker. En zijn er mogelijkheden om in combinatie met de operatierobot nog nauwkeuriger te kunnen opereren."

Licht radioactief

Het afgelopen jaar zijn alle voorbereidingen getroffen. Er is een speciale vergunning aangevraagd om deze stof te mogen maken. Omdat Gallium licht radioactief is, is een speciale zware loodkast van 2000 kilo geplaatst waarin de Gallium PSMA gemaakt kan worden. Dit om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen. De bereiding gebeurt volautomatisch in het lab van de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Prostaatkanker

In het Martini Ziekenhuis wordt jaarlijks bij 250 patiënten de diagnose prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland, gesteld. Hiervoor zijn verschillende behandelingen mogelijk. 1 daarvan is een operatie. In het Martini Ziekenhuis wordt deze operatie uitgevoerd met de ultramoderne Da Vinci-robot. Patiënten die met deze robot geopereerd worden, herstellen sneller en kunnen vaak al een dag na de operatie naar huis.