Uitgeverij Ambrosius komt met ongepubliceerd werk Gideon Brugman

GRONINGEN - Bij Uitgeverij Ambrosius in Groningen verschijnen dinsdag 15 november 2 boeken van de in 2011 overleden Dordtse striptekenaar/ kunstenaar Gideon Brugman. Het betreft hier hoofdzakelijk ongepubliceerd werk van zijn hand: 'Ambrosius 10½ - Het Onvoltooide werk' en 'Het Gideon Brugman Schetsboek'.

Uitgeverij Ambrosius heeft van 1996 tot aan zijn dood in 2011 samengewerkt met Brugman. "In 2000 verscheen een eerste strip, Ambrosius deel 6 'Blackstone' van mijn hand", vertelt Orion Roos van de uitgeverij. "Ik had geen zin om bij uitgevers aan te kloppen en bracht het zelf uit. Wij besloten om meer Ambrosius-stripverhalen te maken." "Na het negende album 'Klamzweet' wilde Brugman graag een lang Ambrosius-verhaal, dat verdeeld zou worden over 2 stripalbums. Het eerste deel van dit verhaal, 'De Inquisitie', verscheen als deel 10 in de Ambrosius-reeks." "Tijdens de productie van het tweede deel van dit verhaal, met de werktitel 'Heksenketel', overleed Gideon Brugman totaal onverwachts. Wij waren halverwege het vervolgverhaal gebleven. Dit had het elfde deel in de Ambrosius-reeks moeten worden."

Het Onvoltooide Werk

"Nu, ongeveer 5 jaar later heb ik een extra dik Ambrosius-album uitgegeven: 'Ambrosius 10½ - Het Onvoltooide Werk'. Dit album bevat een herdruk van Ambrosius 10, direct gevolgd door de nog daarna gemaakte pagina’s. Verder staan er hommage-strips in van andere striptekenaars en andere extra’s." "Daarnaast heb ik nog erg veel voorstudies en schetsen van Brugman. Ik heb daarom besloten om aanvullend een schetsboek uit te brengen. De inhoud van dit boek bestaat voornamelijk uit ongepubliceerde voorstudies, schetswerk en aantekeningen. Het verschijnt zonder nummer in de Ambrosius-reeks."