Willem Lodewijk Gymnasium in voorronde 1 NK Debatteren

GRONINGEN - Het Willem Lodewijk Gymnasium komt vrijdag 11 november op het Utrechts Stedelijk Gymnasium uit in de eerste voorronde van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren.

Een recordaantal van 123 Nederlandse vo-scholen heeft zich ingeschreven voor de negentiende editie van dit NK voor havo/ vwo-leerlingen uit de bovenbouw. De leerlingen debatteren in Utrecht over actuele maatschappelijke thema’s. De scholieren kunnen de stellingen vooraf voorbereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt ter plekke een improvisatie-stelling.

Stellingen

De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende stellingen:
  • docenten die lhbt’er zijn moeten op school verplicht uit de kast komen;
  • het moet verboden worden voor chatdiensten (zoals WhatsApp en Facebook Messenger) om end-to-end encryptie toe te passen;
  • de aparte categorie ‘paralympische sporter van het jaar’ moet worden afgeschaft;
  • er moet een ‘drinkbewijs’ worden ingevoerd.

World Schools Format

Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit 4 debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Nederlands Debat Instituut

De organisatie in in handen van het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Utrecht, gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds en Utrechts Stedelijk Gymnasium.