FC Groningen: zoektocht naar punten

GRONINGEN - In zijn moeizame zoektocht naar punten gaf FC Groningen-trainer Ernest Faber zaterdagavond in Nijmegen 3 andere spelers de kans. Maar opnieuw bleef een zege uit.

Door Wim Masker

Faber is doorgaans goedgemutst, optimistisch en blijmoedig. Eigenschappen die goed van pas komen in een periode waarin het tegenzit. En dat zit het bij FC Groningen. Na de onverdiende nederlaag tegen Willem II besloot Faber in Nijmegen 3 bankzitters de kans te geven: Yoëll van Nieff, Juninho Bacuna en Mimoun Mahi. Jason Davidson, Tom Hiariej en Bryan Linssen moesten plaatsmaken. Daarnaast verving Etienne Reijnen de geblesseerde Samir Memisevic door Etiënne Reijnen. Tegen NEC was de FC over ruim 90 minuten gerekend opnieuw de betere ploeg, maar verzuimde andermaal zichzelf te belonen.

Sterkte is zwakte

De wijzigingen brachten Faber dus niet het gewenste resultaat, maar bevestigden wel dat FC Groningen over een brede selectie beschikt. Van Nieff of Davidson, Hiariej of Bacuna, Mahi of Linssen en eerder Van Weert of Hoesen, Memisevic of Reijnen, Rusnak of Idrissi het maakt allemaal niet zo gek veel uit. FC Groningens sterkte is gelijk haar zwakte. De selectie mist spelers die geregeld het verschil maken. Voor het doel van de tegenstander, maar ook op momenten dat het even wat minder gaat. In Nijmegen liet FC Groningen zich bijna ook nog een punt ontfutselen toen NEC in de slotfase opportunistischer ging spelen. Niemand stond op. Routinier Jenssen heeft er de fysiek niet voor en de centrumverdedigers Larsen en Reijnen missen daarvoor de persoonlijkheid of het temperament.

Jong team

Hans Hateboer en de afwezige Samir Memisevic hebben het wel in zich, maar missen nog de leeftijd en autoriteit. Zoals FC Groningen toch al een jong team op de been bracht in Nijmegen. Sergio Padt (26), Etienne Reijnen (29), Ruben Jenssen (28) en Tom van Weert (26) waren de enige basisspelers boven de 23 jaar. Met Yoëll van Nieff, Kasper Larsen (beiden 23), Hans Hateboer, Simon Tibbling, Albert Rusnák, Minoun Mahi (allen 22) en Juninho Bacuna (19) waren de jongeren veruit in de meerderheid.

Drost succesvol

In Nijmegen kon Faber behalve over genoemde Memisevic ook nog niet beschikken over Oussama Idrissi, Jesper Drost en Desevio Payne. De laatste 2 deden na langdurig blessureleed opnieuw wedstrijdritme op in FC Groningen onder 23. Met 2 goals droeg Drost in belangrijke mate bij aan de eerste uitzege van het beloftenteam en tankte daarmee vertrouwen. De aanvallende middenvelder zal binnenkort ongetwijfeld weer bij de selectie aansluiten. Heeft Faber er weer een puzzelstukje bij.