Groningse D66-voorzitter Antje Diertens wil naar Den Haag

GRONINGEN - De Groningse D66-regiovoorzitter Antje Diertens is maandag in Nieuwspoort gepresenteerd als kandidaat-Kamerlid.

Diertens prijkt voorlopig op de achttiende plek van de advieslijst. De leden moeten de definitieve volgorde echter nog bepalen. Diertens: "Ik hoop nog op te kunnen schuiven, zodat ik mijn kennis over sport en het noorden mee kan brengen naar Den Haag."

Kansengelijkheid

Antje Diertens (58) werkt als ondernemer in het postdoctoraal onderwijs, maar heeft een achtergrond in de sport. "Als dochter van een vrachtwagenchauffeur weet ik hoe belangrijk kansengelijkheid is. Dat geldt van het beroepsonderwijs tot en met life long learning. Ik heb er vanuit mijn werk dagelijks mee te maken."

Maatschappelijk rendement van sport

Het kandidaat-kamerlid zette zich stevig in voor sport. "Ik was fanatiek turnster, volgde het CIOS en ben nu voorzitter van het WK wielrennen 2020 Groningen-Drenthe. Binnen D66 heb ik me de jongste jaren succesvol ingezet om sport op de agenda te krijgen. Het maatschappelijk rendement van sport is enorm. Denk aan de verbindende en sociale factor van sport, of het effect op arbeidsproductiviteit en volksgezondheid."

Aardbevingsschade

Vorige week nam het landelijke partijcongres Diertens' voorstel dat pleit voor een uitkoopregeling bij aardbevingsschade op in het verkiezingsprogramma. "Een belangrijke stap, maar ik schrok toen ik las dat 90 % van het bevingsgeld naar overhead gaat. Wat mij betreft komt de politiek meer op voor mensen, en minder voor organisaties. En gaan we ook eens met mensen praten, in plaats van alleen maar over ze."