Grunneger Power gaat laadpalen exploiteren

GRONINGEN - Lokale energiecoöperatie Grunneger Power gaat 10 laadpalen voor elektrische auto’s exploiteren. De gemeenten Groningen en Ten Boer dragen de exploitatie via een ‘warme overdracht’ over van EVnetNL naar Grunneger Power.

De 10 laadpalen zijn onderdeel van een pilotproject dat in 2009 startte. De Rijksoverheid realiseerde in deze pilot samen met de netbeheerders 3000 oplaadpunten voor elektrische auto’s, waarvan 9 in Stad en 1 in Ten Boer. Tot volgend jaar worden deze onderhouden en geëxploiteerd door beheerder EVnetNL. Vanaf 1 januari 2017 komt een groot deel van de laadpalen van EVnetNL in handen van gemeenten, die een keuze moeten maken hoe ze daar mee om willen gaan

Kostenneutraal

Met de kostenneutrale overdracht van beheer en exploitatie aan Grunneger Power is Groningen de eerste gemeente die de laadpalen overdraagt aan een lokale energiecoöperatie. Grunneger Power heeft geen winstoogmerk en hanteert daardoor een gunstig tarief. Via haar eigen energiebedrijf Noordelijk Lokaal Duurzaam levert de coöperatie lokaal opgewekte zonne-energie. De stroom voor de 10 laadpalen is afkomstig van een gezamenlijk zonnedak op het Alfa-college in de Zeeheldenbuurt. Dit zonnedak kwam tot stand via de zogenaamde postcoderoosregeling.