Diabetescentrum voor kinderen en jongeren in Groningen

GRONINGEN - In Groningen is dinsdag een nieuw, gespecialiseerd diabetescentrum voor kinderen en jongeren in Groningen geopend: Diabeter Groningen.

Hiervoor hebben de afdelingen kindergeneeskunde van het UMCG en het Martini Ziekenhuis en Diabeter hun krachten gebundeld.

Zorg voor kinderen met diabetes

Het aantal kinderen en jongeren met type 1 diabetes neemt toe. Steeds vaker treft dit ook jonge kinderen; onder de 5 jaar. Om de ernstige gevolgen van diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, te voorkomen is goede zorg voor deze kinderen van groot belang. De kinderafdelingen van het UMCG en het Martini Ziekenhuis werkten al samen om topzorg aan kinderen en jongeren te bieden. Nieuwe ontwikkelingen en technieken zullen verdere verbetering mogelijk maken. Daarom bundelen de kindergeneeskunde-afdelingen van het UMCG en het Martini Ziekenhuis en Diabeter hun krachten verder in het samenwerkingsverband onder de naam Diabeter Groningen.

1 gespecialiseerd diabetesteam

Bij Diabeter Groningen zullen kinderartsen, diabetesverpleegkundigen en diëtisten van het UMCG en het Martini Ziekenhuis voortaan samenwerken als 1 gespecialiseerd diabetesteam, samen met de zorginnovatie, e-health en technieken die Diabeter heeft ontwikkeld. Het team zal werken in een geheel nieuwe kliniek die speciaal is ingericht voor de behandeling van kinderen en jongvolwassenen met type 1 diabetes. De inrichting van de kliniek lijkt niet op een regulier ziekenhuis, maar geeft meer het idee van een huiskamer.

Afweervergissing

Diabeter Groningen biedt diepgaande kennis en expertise in de behandeling en begeleiding van kinderen en jongeren met diabetes. Dit is vrijwel altijd type 1 diabetes, een chronische aandoening die ontstaat door een afweervergissing en dus niets te maken heeft met leefstijlproblemen als overgewicht en gebrek aan beweging. Patiënten met type 1 diabetes zijn afhankelijk van de toediening van insuline via injecties of insulinepomp, om de bloedglucosewaarden te reguleren. Bovendien zijn hoge bloedglucosewaarden verantwoordelijk voor het ontstaan van gezondheidscomplicaties op latere leeftijd, zoals oog- of nierschade. Er bestaat nog geen genezing voor deze altijd aanwezige aandoening die een forse impact heeft op het dagelijks leven van kind en zijn of haar gezin.

Behandeling verbeteren

“Door de krachten te bundelen in het nieuwe behandelcentrum, kunnen we de behandeling van de kinderen en jongeren met diabetes verder verbeteren en kunnen we acute problemen en lange termijn complicaties nog beter voorkomen”, vertelt Willie Bakker, kinderarts-endocrinoloog van het UMCG . “Zo kunnen innovaties op het gebied van nieuwe wetenschappelijke inzichten en technologie gemakkelijker en vooral sneller toegepast worden." "Ook de toepassing van e-health wordt een belangrijk onderdeel van de behandeling. Patiënten kunnen periodiek hun meetwaarden naar Diabeter uploaden. Ze krijgen dan direct een automatische email, de Ther@pie-mail, met een gedetailleerd overzicht van hun bloedglucosewaarden en een gepersonaliseerd advies. En met behulp van die data kunnen we tussen de bezoeken door via email, telefoon en Skype de patiënten nog beter begeleiden bij het managen van hun diabetes.”

Diabeter

Het nieuwe diabetescentrum aan de Griffeweg 97 in Groningen is onderdeel van het landelijke werkende diabetesbehandelcentrum Diabeter. Diabeter behandelt momenteel meer dan 1700 jonge mensen met type 1 diabetes. De behandelingen worden volledig vergoed door de zorgverzekeraars. Naast patiëntenzorg verricht Diabeter in samenwerking met onder andere het UMCG wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes.