Gomarus-scholieren in gesprek met ooggetuige Duitse deling

GRONINGEN - Leerlingen van het Gomarus College in Groningen gaan woensdagochtend 2 november in gesprek met een ooggetuige van de Duitse deling.

Dit gebeurt in het kader van het project ‘Blik op de Muur’ van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). In dit project vertellen mensen die zijn opgegroeid in de DDR of West-Berlijn in de klas over hun leven in het gedeelde Duitsland en de gevolgen voor hen van de val van de Muur. De 'Ossie' vertelt zijn persoonlijke verhaal en beantwoordt vragen van de leerlingen. De spreker staat stil bij zijn schooltijd in de DDR, bij het opgroeien in het geïsoleerde West-Berlijn van de jaren ‘80 en bij de gevolgen van de hereniging voor familie en vrienden.

Geschiedenis tastbaar

Docente Aliene Douma vindt het belangrijk dat haar leerlingen live contact hebben met mensen die zelf de Duitse tweedeling hebben meegemaakt. "De val van de Muur is nu 27 jaar geleden en inmiddels is er een hele generatie opgegroeid die de deling alleen uit hun geschiedenisboeken kent. De persoonlijke verhalen van de gastsprekers maken de geschiedenis tastbaar", meent zij.