Logeerhuis De Opstap naar Molukkenstraat in Groningen

GRONINGEN - Stichting Logeerhuis De Opstap heeft een plek gevonden aan de Molukkenstraat in Groningen.

De sleuteloverdracht vond dinsdag 1 november plaats. Vervolgens zijn vrijwilligers begonnen het huis gebruiksklaar te maken en in te richten. De Opstap verwacht het logeerhuis in januari 2017 (feestelijk) te kunnen openen.

Huis voor herstel en respijt

De Opstap wordt een logeerhuis voor herstel en respijt waar 5 gasten kortdurend kunnen logeren. Het logeerhuis is bedoeld voor mensen die willen herstellen en bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname nog niet alleen thuis kunnen zijn. Ook is De Opstap bedoeld voor mensen die tijdelijk geen beroep kunnen doen op mantelzorg. De vrijwilligers in De Opstap kunnen dan respijtzorg bieden om de mantelzorger een adempauze te geven en hem of haar daarmee te ontlasten.

Burgerinitiatief

De Opstap is 2 jaar geleden ontstaan als burgerinitiatief. Het logeerhuis biedt een nieuwe vorm van mantelzorg: gezamenlijke mantelzorg in een huiselijke omgeving, waarin de gasten zich prettig voelen. De Opstap is nadrukkelijk geen zorginstelling. De vrijwilligers in De Opstap zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het logeerhuis.

Ondersteuning

Het burgerinitiatief wordt financieel ondersteund door de gemeente Groningen en diverse fondsen. Humanitas Groningen begeleidt, traint en ondersteunt de vrijwilligers en werft op dit moment nieuwe vrijwilligers voor het logeerhuis. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Margit Vegter, projectondersteuner van De Opstap.