Tonnus Oosterhoff en Siemon Reker winnaars Beste Groninger Boek 2016

GRONINGEN - Tonnus Oosterhoff en Siemon Reker zijn de winnaars van de prijs voor Het Beste Groninger Boek 2016. Oosterhoff won in de categorie fictie met zijn roman 'Op de rok van het universum'. Reker won met 'Biografie van het Gronings. De taal van Groningen in 1001 stukken' in de categorie non-fictie.

De winnaars kregen hun prijs, een door kunstenaar Oscar Venema en dichter Rense Sinkgraven gemaakt kunstwerk getiteld 'Uno Basta', overhandigd door voorzitter Anton Brand van Stichting Literaire Activiteiten Groningen.

Jury

De jury voor Het Beste Groninger Boek wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit Eddy de Jonge, directeur Groninger Archieven, Hub. Hermans, emeritus hoogleraar Romaanse Talen en Culturen, en Jacqueline Roelofs, manager Bibliotheken bij Biblionet Groningen. De jury over Op de rok van het universum: 'Het is zo’n belangrijk boek wat ons betreft, dat we het een heel groot publiek gunnen om er kennis mee te maken. Bijzonder, en als je door de eerste stukken heen bent ook van grote schoonheid en zeggingskracht.' De jury over Biografie van het Gronings. De taal van Groningen in 1001 stukken: 'Het is een bijzonder boek, het is een uniek boek. Nooit eerder werd op deze manier geprobeerd een overzicht te geven van de Groninger taal en literatuur.'

Het Grote Gebeuren

De prijs voor Het Beste Groninger Boek wordt sinds 2009 voorafgaand aan festival Het Grote Gebeuren uitgereikt. Tijdens Het Grote Gebeuren, dit jaar op zaterdag 5 november, verwelkomt Stichting Literaire Activiteiten Groningen tientallen schrijvers in de Groninger Forum Bibliotheek. Onder hen succesvolle debutanten als Roos van Rijswijk (winnaar Anton Wachterprijs 2016), de winnaars van Het Beste Groninger Boek 2016, en topauteurs als Arnon Grunberg, Daniel Kehlmann, Ernest van der Kwast, Renate Dorrestein, Erik Jan Harmens, Ilja Leonard Pfeijffer en Nelleke Noordervliet. Jong Gronings en Duits talent brengt de 2-talige voorstelling 'Grenzprozess/ Grensproces' en met nieuwe lezers wordt hun kennismaking met de Nederlandse taal en literatuur besproken. Kaarten voor Het Grote Gebeuren zijn verkrijgbaar via www.hetgrotegebeuren.nl en aan de kassa van het Groninger Forum.