Tweede patiëntvriendelijke verbandwisselkamer in Martini Ziekenhuis

GRONINGEN - Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis heeft een tweede patiëntvriendelijke verbandwisselkamer in gebruik genomen. De verbandwisselkamer is geopend door directeur Rob Baardse van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

De verbandwisselkamer is zo ingericht dat hij patiënten met ernstige brandwonden meer comfort biedt tijdens de pijnlijke verbandwisselingen. De bouw van deze verbandwisselkamer op de Intensive Care van het brandwondencentrum is mogelijk gemaakt door de grote opbrengst van de actie WAUW rondom en na De 4 Mijl van Groningen in 2014, en steun van de Nederlandse Brandwonden Stichting en De Vriendenloterij. De verbandwisselkamer kostte € 75.000.

Ook voor volwassenen

Het brandwondencentrum opende vorig jaar op de polikliniek en verpleegafdeling al de meest kindvriendelijke verbandwisselkamer van Europa. "Toen we het succes daar zagen, wilden we ook graag een kamer op de Intensive Care van het brandwondencentrum realiseren", vertelt manager Jacob Blik van het brandwondencentrum. "Deze moest echter ook geschikt zijn voor volwassen patiënten met brandwonden, waardoor de aankleding van deze verbandwisselkamer heel anders is. Het resultaat is opnieuw geweldig. Je waant je in de duinen van Schiermonnikoog." "De kamer beschikt verder over een high tech in hoogte verstelbaar bad waarin we de watertemperatuur heel secuur kunnen afstellen. We hebben sfeerverlichting, maar ook licht dat voor verpleegkundigen en artsen nodig is om de wonden goed te inspecteren." "Daarnaast hangt boven het bad een speciale televisie, die nat mag worden en goed schoon te maken is. Allemaal bijzonderheden die de kosten van de kamer zo hoog maakten. We zijn dan ook iedereen die heeft bijgedragen aan dit project enorm dankbaar!"

Brandwondenzorg

Bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis: "De brandwondenzorg in Nederland wordt uiteraard voor het grootste deel collectief gefinancierd, maar dat is onvoldoende voor deze extra’s die de professionals en patiënten wel noodzakelijk achten. Giften als deze zijn daarvoor onmisbaar." Rob Baardse sluit daarop aan: "We hoorden van het team hier in Groningen over het grote succes van de verbandwisselkamer voor kinderen. En we zijn natuurlijk heel blij en trots dat we die samen hebben kunnen realiseren. Toch bleef het bij me knagen; eigenlijk is het niet eerlijk. Ik vind namelijk dat élke patiënt met brandwonden dit verdient. Daarom doet het me bijzonder veel deugd dat we deze nieuwe verbandwisselkamer nu openen." Brandwondencentrum Groningen werkt intensief samen met de 2 andere brandwondencentra in Nederland, Rode Kruis Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis, op het gebied van de brandwondenzorg.