Peter Middendorp genomineerd voor Belcampo Stipendium

GRONINGEN - Peter Middendorp uit Groningen is 1 van de 3 Groninger schrijvers die dit jaar kans maken op het Belcampo Stipendium.

Het Belcampo Stipendium is een literaire prijs van de provincie Groningen, die eens in de 2 jaar wordt uitgereikt. De provincie wil met het stipendium literair talent stimuleren. Behalve Peter Middendorp zijn Erik Nieuwenhuis en Janneke Holwarda genomineerd. De winnaar schrijft een novelle die een verbinding heeft met de provincie. Voor de opdracht is 3500 euro beschikbaar. Leerlingen van het Noorderpoort verzorgen de vormgeving van de novelle.

Jury

De genomineerden zijn geselecteerd door een jury, bestaande uit Ronald Ohlsen, (winnaar 2014), Koos Dijksterhuis (bioloog, socioloog en schrijver) en Pauline Durlacher (directeur Schrijversvakschool Groningen). Het college van Gedeputeerde Staten van Groningen beslist binnenkort wie de novelle mag schrijven. De novelle moet 1 juni volgend jaar klaar zijn.

Genomineerden

Peter Middendorp (1971) studeerde geschiedenis en journalistiek in Groningen en schrijft onder andere columns voor de Volkskrant. Daarnaast schreef hij een verhalenbundel en 3 romans: 'Noordeloos' (2002),'Amateur' (2005) en 'Vertrouwd Voordelig'(2014). Volgens de jury schrijft hij spannend en droogkomisch. Janneke Holwarda (1953) uit Niehove volgde een opleiding aan de Bibliotheek- en Documentatieacademie in Groningen, de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, Het Colofon en de schrijversvakschool in Amsterdam en Groningen. Ze is trainer, actrice en auteur. Ze publiceerde 3 romans: 'Zeesteen' (2010), 'Maan op de heenweg' (2013) en 'Zo zijn wij niet' (2015). Volgens de jury heeft Holwarda een ingehouden, sobere stijl, die sfeer ademt. Haar werk is, meent de jury, literair en kent een mooie gelaagdheid. Erik Nieuwenhuis (1964) studeerde Nederlands in Groningen en woont tegenwoordig in Amsterdam. Hij is medeoprichter van het literaire magazine 'Schrijver & Caravan'. De schrijver publiceerde 3 romans: 'Een gat in de lucht' (2010), 'Man van de wereld (2012)' en 'Ben' (2016). Ook schreef hij columns in het tijdschrift 'Tzum'. In 1996 ontving Nieuwenhuis het Hendrik de Vries-stipendium voor een selectie uit zijn verhalen. Volgens de jury is deze genomineerde een groot stilist met prachtige ideeën en gedachte-experimenten.