FC Groningen put hoop

GRONINGEN - Met de verdiende zege op AZ heeft FC Groningen zijn aanhang hoop gegeven op een goed vervolg van het seizoen. Het wachten is nu op bevestiging.

Door Wim Masker

De kansloze thuisnederlaag tegen Heerenveen bleef tegen AZ niet zonder personele gevolgen. Bleef Samir Memisevic vanwege zijn rode kaart noodgedwongen aan de kant; Danny Hoesen, Mimoun Mahi en Oussama Idrissi moesten na enkele mindere beurten plaatsmaken voor Tom van Weert, Albert Rusnák en Simon Tibbling. Hier en daar was er kritiek op het passeren van Hoesen, maar het passeren van de topscorer viel te billijken. Mede door zijn passieve opstelling beleefde Stijn Schaars met Heerenveen een week eerder een heerlijk avondje in het Noordlease Stadion. Afhankelijk van waar de Friese vormgever zich over het veld bewoog, moesten de vleugelspelers of de centrale middenvelders hem opvangen. Dat ging hopeloos mis.

Geslaagd

Alle wijzigingen van trainer Ernest Faber en zijn assistent Marcel Groninger pakten goed uit tegen het weinig energieke AZ. Beide leden van het nieuwe spitsenduo Bryan Linssen - Tom van Weert scoorden; Simon Tibbling en Albert Rusnák voldeden aan de zijkanten van het middenveld en ook Etiënne Reijnen, spelend voor de geschorste Memisevic, speelde een goede wedstrijd. Rusnák en Tibbling voelen zich op een ‘vol’ middenveld het prettigst. De ruimtes zijn er klein en daar weten zij met hun techniek en wendbaarheid wel raad mee. Speelde Rusnák vooral in de eerste helft goed, Tibbling deed met name in de tweede helft van zich spreken. Beiden leverden een voorassist, Tibbling bij de 1-0, Rusnák bij de 2-0. Bryan Linssen werd door de supporters tot man van de wedstrijd verkozen. Met een goal en een assist had hij een voet in beide doelpunten. De Limburger pakte de rol als tweede spits achter Van Weert uitstekend op. De verdedigers van AZ waren hem in de ‘overdracht’ geregeld kwijt en Linssen kweet zich daarnaast voldoende van zijn verdedigende taken.

3 keer uit

Na de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht van vanavond wachten FC Groningen nog 2 uitwedstrijden. Na Utrecht volgt zaterdagavond Willem II en een week later NEC. Tussen de wedstrijd van vanavond en die van zaterdag zitten maar 2 dagen. De selectie is breed genoeg om spelers rust te geven. Maar ook om tactisch te variëren. FC Utrecht speelt met 3 centrale aanvallers: Haller, Zivkovic en daarachter Barazite. Gezien het gedegen spel van Reijnen is er wat voor te zeggen om Memisevic als derde centrale verdediger dan wel verdedigende middenvelder op te stellen. Ook al zou dat indruisen tegen het credo ‘never change a winning team’.