Expositie met werk van Ruloff Manuputty in Groninger Museum

GRONINGEN - In het Groninger Museum zijn vanaf vrijdag 4 november ruim 25 schilderijen en tekeningen van kunstenaar Ruloff Manuputty te zien. Dit in een tentoonstelling, getiteld: 'Uitgelicht: Ruloff Manuputty'.

Ruloff Manuputty werd in 1926 geboren op de Molukse Kei-eilanden. In 1948 kwam hij naar Nederland. Hij volgende een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (IvKNO), de voorloper van de huidige Rietveldacademie. Zijn stage bracht hem begin jaren '50 naar Bazel waar hij aan de Kunstgewerbeschule de opleiding Lettering en Vrij Schilderen volgde. Hij sloot zijn opleiding af met een praktijkjaar in Krefeld.

Groningen

Halverwege de jaren '50 kreeg Manuputty een baan als tekenaar-ontwerper bij de Noord-Nederlandse Cliché Fabriek in Groningen, om vervolgens te gaan werken bij Drukkerij Havé, een dikwijls terugkerend onderwerp in zijn kunst. In Groningen kwam hij in contact met Henri de Wolf, met wie hij zijn atelier aan de Oudeweg deelde. In deze periode ontstond het grote schilderij 'Tjap Gomè' (De Chinese Drakendans). In 1964 kreeg Manuputty een betrekking als docent aan de kunstacademie ‘Vredeman de Vries’ in Leeuwarden. Een jaar later werd Manuputty daar directeur, een functie die hij tot aan zijn pensioen in 1987 zou vervullen. Ruloff Manuputty overleed in 2002.

Boek en documentaire

Tijdens 'Uitgelicht: Ruloff Manuputty' wordt 'Ervaringen van een witte vogel', een documentaire over Ruloff Manuputty van Stichting Beeldlijn (1989) vertoond in het Info Center van het museum. De museumwinkel verkoopt aanvullend op de tentoonstelling een publicatie van Elly Koen: 'Ogenschijnlijke verschillen - Ruloff S.A. Manuputty een Molukse schilder in Nederland 1926 - 2002'. De tentoonstelling loopt tot en met 9 april 2017.