Groninger raadsleden vloggen over Open Raad

GRONINGEN - Hoe nodig je Stadjers uit om mee te doen met een experiment van de gemeenteraad? Door te vloggen, dachten de raadsleden Diederik van der Meide en Arjen Banach. Zij maakten een vlog over de Open Raad op 12 november.

Het hun vlog op het YouTube-kanaal van de gemeente Groningen nodigen Van der Meide en Banach de inwoners van Groningen uit met ideeën voor de Open Raad te komen. Ideeën voor hun hun straat, wijk of de hele Stad. Raadsleden kunnen tijdens de Open Raad op 12 november deze plannen adopteren om mee te denken en mee te helpen om ze ook echt uit te voeren.

Drempel

In de vlog laten de raadsleden zien dat er een grote drempel is voor de Stadjers om de politici in het stadhuis te bereiken. “Letterlijk en figuurlijk”, constateren ze met een blik op de hoge stenen trappen die naar de deur van het stadhuis leiden. “Is er iets mis?”, vraagt Banach aan Van der Meide. Die zegt: “Het kan leuker en beter. Er zijn een heleboel Stadjers met leuke ideeën voor de stad die ze niet kwijt kunnen. En die willen we met Open Raad een podium geven.”

Experiment

De Open Raad is een experiment van de Groninger gemeenteraad. “Het is een nieuwe manier om goede ideeën van Stadjers een kans te geven”, zegt Banach. Stadjers lichten hun plannen in de Open Raad kort toe. Na de presentaties wordt er steeds gestemd om te kijken wat de gemeenteraad ervan vindt. Als raadsleden enthousiast zijn, kunnen ze een initiatief adopteren. Dat betekent dat zij samen met de bedenkers van het plan kijken hoe het een succes kan worden. “De Open Raad is een nieuwe manier om naar de Stad te luisteren”, zegt Van der Meide. Aanmelden en info: groningen.nl/gemeenteraad (Open Raad).