Willems Wereld, 1001 tekeningen van Aloys Oosterwijk in Het Nederlands Stripmuseum

GRONINGEN - In Het Nederlands Stripmuseum in Groningen wordt zaterdag 22 oktober de expositie 'Willems Wereld, 1001 tekeningen van Aloys Oosterwijk' geopend. Dit omdat dit jaar de duizendste aflevering van de strip Willems Wereld verscheen in weekblad Panorama.

De maker van de strip, Aloys Oosterwijk, tekende naast Willems Wereld ook 33 verhalen over rechercheur Cor Morelli, meisjesstrips voor de Tina en erotische strips voor volwassenen. De tekenaar staat verder bekend als de beste rechtbanktekenaar van Nederland.

Gevierd rechtbanktekenaar

[caption id="attachment_65877" align="alignright" width="280"]Aloys Oosterwijk legt sinds 2004 verdachten, rechters en procureurs vast in zorgvuldig geconstrueerde prenten. Aloys Oosterwijk legt sinds 2004 verdachten, rechters en procureurs vast in zorgvuldig geconstrueerde prenten.[/caption] Aloys Oosterwijk legt sinds 2004 verdachten, rechters en procureurs vast in zorgvuldig geconstrueerde prenten. Dat deed hij aanvankelijk alleen voor Panorama, maar al snel deden ook andere media een beroep op hem. Zijn tekeningen werden onder meer gebruikt bij rechtbankverslagen in De Haagsche Courant, Het Algemeen Dagblad en in het televisieprogramma Peter R. de Vries misdaadverslaggever. Sinds 2009 werkt hij als rechtbanktekenaar voor het ANP.

Rechtbanktekeningen en 'vrij werk'

De expositie in Het Nederlands Stripmuseum toont de strip Willems Wereld, die gaat over de goedmoedige kroegtijger en hoerenloper Willem. Sinds 1996 beleeft hij wekelijks een grap van 1 pagina in Panorama. Qua uiterlijk is hij exact gelijk aan rechercheur Cor Morelli, die de hoofdrol speelt in de andere grote stripreeks van Aloys Oosterwijk. De expositie vertelt verder wie er model stond voor Willem en Cor en waarom deze 2 personages zo op elkaar lijken. Er worden originele strippagina's  getoond. Ten slotte zijn ook Oosterwijks rechtbanktekeningen en een selectie van zijn vrije werk te bewonderen. De expositie Willems Wereld, 1001 tekeningen van Aloys Oosterwijk loopt tot en met 30 maart 2017.