KlasseStore: winkel én opleidingsplek

GRONINGEN - KlasseStore aan het Damsterdiep biedt leerlingen Detailhandel een leerwerkplek en verrast klanten met een zeer uiteenlopend productaanbod. “Mensen kijken vaak hun ogen uit.”

Porseleinen servies, kinderkleertjes, gereedschap, meubels, kantoorartikelen, autobenodigdheden, schoonheidsproducten… “En het kan er over een paar maanden weer heel anders uitzien hier”, vertelt bedrijfsleidster Anna Zagema-Elzinga. “Want het assortiment wisselt regelmatig. Als mensen hier komen, kijken ze vaak hun ogen uit.” Zo gelegen naast Goud Goed en Praxis, is het een geliefde plek om even binnen te wippen en je te laten verrassen. De producten, afkomstig uit faillissementspartijen, zijn voornamelijk nieuw. Maar een aantal producten, zoals sommige gereedschappen, is gebruikt. “Eerst dacht ik: wat moeten we met al die oude hamers en dergelijke. Maar dat is nu één van de best lopende hoekjes.”

Winkel en opleidingsplek

Even verderop in de winkel richten een paar leerlingen, van de opleiding Medewerker Detailhandel/ Logistiek, een schap in. Want KlasseStore is een winkel en opleidingsplek ineen. Hierbij biedt de winkel de mogelijkheid om de theorie op een speelse manier onder de knie te krijgen.

Tweede kans

Voor veel leerlingen is deze opleiding een tweede kans om alsnog een diploma te halen. Naast het bijspijkeren van rekenen, taal en vakkennis is ook het bijbrengen van normen en waarden en arbeidsethos belangrijk. Zagema-Elzinga vindt het dan ook het mooist als een leerling zelf initiatief neemt. “Dat voelt voor mij een beetje als een beloning.” Even later krijgt ze zowaar zo’n beloning als een klant een paar mokken koopt: “Ik was hier heel vaak al langsgekomen, maar nu voor het eerst even binnengewandeld. Ik had niet verwacht dat het zo uitgebreid zou zijn. En nou loop ik ook nog tegen dit leuke cadeautje aan.” “Oh, een cadeautje”, zegt een leerlinge. “Zal ik het dan even inpakken? Dat vind ik zo leuk om te doen.” De bedrijfsleidster bekijkt het vanaf een afstandje met een glimlach van oor tot oor.