FC Groningen: terug naar tekentafel

GRONINGEN - FC Groningen verloor zaterdag – opnieuw – de slag op het middenveld. Daar kwam de ploeg van Ernest Faber en Marcel Groninger telkens een mannetje tekort. Dat moet anders.

Door Wim Masker

FC Groningen speelt al een tijdje in feite 6-4, oftewel met 6 verdedigers, waarvan 2 controlerende middenvelders en 4 aanvallers. In uitwedstrijden staat de ploeg vaak met 10 man compact op eigen helft en krijgt de tegenstander nauwelijks ruimte voor loopacties. In de tegenaanval krijgen de 4 aanvallers steun van 1 van beide backs. Als we de uitwedstrijd tegen Excelsior niet meerekenen – de selectie was toen nog niet compleet – is die strijdwijze redelijk succesvol gebleken.

Initiatief

In thuiswedstrijden verlangt het publiek van FC Groningen behalve strijd ook initiatief. Dat gaat de ploeg met het huidige middenveld slecht af. Tussen het controlerende duo Tom Hiariej - Ruben Jenssen en de 4 aanvallers ontbreekt een schakel. Dat komt doordat 4-3-3 met 4 echte aanvallers al snel ‘ontaardt’ in 4-2-4. Tegen Heerenveen werd dat zaterdagavond wel heel duidelijk zichtbaar. Stijn Schaars kreeg alle tijd en ruimte om het aanvalsspel van de Friezen vorm te geven. Dat was de slimme, bijna 32-jarige routinier uiteraard wel toevertrouwd.

Te moeilijk

Het tactische plan van Faber en Groninger bleek voor de spelers te moeilijk uitvoerbaar. Schaars moest worden opgepakt door een van beide vleugelspelers of door Hiariej of Jenssen. Die moesten dan hun directe tegenstanders Yuki Kobayashi of Pelle van Amersfoort loslaten. Maar Jenssen had zijn handen al meer dan vol aan de veel snellere Van Amersfoort en Hiariej durfde de slimme Kobayashi niet alleen te laten. Door de natuurlijke aanvalsdrang van Linssen en Idrissi vielen de tactische plannen volledig in duigen. De 2 zijn nu eenmaal geen middenvelders. Schaars had de bal allang gespeeld wanneer Linssen of Idrissi aanstalten maakte om zijn verdedigende taak uit te voeren. De afstanden waren voor de vleugelspelers vaak ook simpelweg te groot.

AZ niet gek

Tegen AZ dreigt zondagmiddag in het Noordlease Stadion hetzelfde probleem. De Alkmaarders zullen ervoor zorgen dat FC Groningen weer in 2 blokken uiteenvalt: 6 verdedigers, onder wie de 2 verdedigende middenvelders, met daarvóór 4 voornamelijk intuïtief voetballende aanvallers. De derde Alkmaarse middenvelder zal vrij spel hebben om zijn vleugelspelers, zijn collega-middenvelders en de aanvallende backs Haps en Johansson weg te sturen. FC Groningen zal met ten minste 3 echte middenvelders moeten gaan spelen, anders blijft de ploeg bij voorbaat de slag op het middenveld verliezen. Tegen sterke ploegen leidt dat in het Noordlease Stadion onherroepelijk tot nederlagen. En tegen zwakkere teams tot onnodig puntenverlies.