Hanzehogeschool Sportstudies en Alfa-college gaan door met Fit for Life

GRONINGEN - Hanzehogeschool Sportstudies en Alfa-college gaan door met Fit for Life. De beide partijen ondertekenden vrijdag een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

Alfa-college en het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen werken al enkele jaren samen om sport terug te brengen in het mbo. Met het programma Fit for Life komen alle eerstejaars studenten van het Alfa-college op een leuke en gezonde manier in beweging en worden ze bewust gemaakt van een gezondere leefstijl. De stagiairs van de Sportstudies assisteren bij de activiteiten en doen praktijkonderzoek. Met de ondertekening van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst komen nog meer mbo-studenten in beweging en wordt het onderzoek uitgebreid onder leiding van lector Remo Mombarg.

Tweedejaars mbo-studenten

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst loopt tot augustus 2020. Hanzehogeschool Groningen en Alfa-college hebben als doelstelling nog meer mbo-studenten aan het sporten te krijgen. Fit for Life wordt daarom uitgebreid naar de tweedejaars mbo-studenten op alle locaties. Het lesprogramma bevat onderdelen als weerbaarheid, beweeg- en sportclinics, sportdagen en leefstijl- en fittesten. Daarbij krijgen de locaties in Groningen, Hoogeveen en Hardenberg meer mogelijkheden tot maatwerk.

Gezondere leefstijl

Bij sport en bewegen gaat het niet alleen om de fysieke inspanning en het verleggen van grenzen. “Studenten kunnen ervaren dat ze onvermoede talenten hebben en dat sporten gezellig en leuk kan zijn. Uiteindelijk hopen we dat ze in de toekomst een gezondere leefstijl ontwikkelen”, stelt Jeanette van Ommen, opleidingsmanager Talentencentrum bij het Alfa-college en 1 van de ondertekenaars van het samenwerkingscontract.

Leren van elkaar

Stagiairs van Instituut voor Sportstudies krijgen een opleidingsleerplek. Ze ontwikkelen sportactiviteiten, voeren leefstijltests uit en geven beweegclinics aan de mbo-studenten. Voor het verder ontwikkelen van Fit for Life en om de effecten ervan te meten, doen studenten in samenwerking met de opleider en de lector van de Hanzehogeschool, Remo Mombarg, onderzoek in het mbo. “Het is voor ons ook erg interessant om verder onderzoek te doen naar de effecten van Fit for Life. Een gezonde levensstijl en plezier in bewegen zijn belangrijk voor de mensen persoonlijk, maar ook vanuit een maatschappelijk belang. Healthy ageing is niet voor niets een speerpunt in Noord-Nederland”, vindt Carin Bruining, teamleider ALO bij de Hanzehogeschool Groningen.